A kertész, és a shiro bukósisak

Négy évvel ezelőtt vásároltuk meg a házunkat, amiben most lakunk. Előtte voltak már földjeink, és egy barack kertészetünk is. Azért nálunk van bőven tenni való a ház körül.

A kertészet

A gyümölcsös, inkább ennek mondanám, még az édesapámék volt. Ma már viszont öregek, és nem tudják csinálni, ezért gondolták, hogy nekünk adnák, hogy gondozzuk tovább. Sok tenni való nem volt vele, hiszen egy kész gyümölcsöst kaptunk, ami már be volt járatva, nekünk csak ezt a dolgot kellett fent tartani. Persze nem mondom, hogy peaches-869386_640egyszerű feladata egy ilyet ellátni, és egész embert is igényelt. Így miután a páromnak Daninak igen csak jó munkahelye van, s a beosztása is olyan, nem hagyhatta ott, én viszont egy eladó voltam csak egy ruhaboltban egyértelmű volt, hogy én fogom a kezembe venni. Mindent meg kellett tanulnom, azért el kell hogy mondjam. Nem volt egyszerű, még ha gyerekként a kertészetben is nőttem fel. Akkor azért más szemmel néztem rá, sőt nem is igazán szerettem, hiszen mindig be voltunk fogva egy kis gyümölcs szedésre, és én annyira nem szerettem. ma már azért persze más a helyzet, hiszen ahogyan nő az ember, úgy változik ő is. Persze azt álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer én leszek a kertészetnek a gazdája, a mindenese. Mára megtanultam, mire kell figyelnem, mit mikor kell szedni, hová kell vinni, mikor érdemes eladni…mert ezek igen is fontos kérdések. A legnagyobb segítségem apám volt addig, amíg bírta. Ma is, ha teheti kijön néha, vagy inkább én kihozom kocsival, csak azért, hogy körbe nézzen, érezze a természetet. Azért gondolom néha megnyugtatást is keres magának, hogy még megvannak a fák, és hogy minden szép, és jó. Azét meg kell értenem őt is, neki ez volt előttem az élete, még ezeket a fákat ő ültette java részt anyámmal. Igen csak jó áron jutottak hozzá a telekhez. Persze akkor még nem állt ennyi fa rajta, hanem szépen, apránként vásároltak mindig fákat, és telepítették. Mára a fő ágazat az őszibarack lett, de van két sor szilva is. Jövőre, ha sikerül, ezt szeretném bővíteni.

A jó munkaerő

Nagyon nehéz olyan embert találni, akire rá lehet bízni sok mindent az nélkül, hogy ott kellene lenni a sarkában, hogy megfelelően ellássa. Szerencsére azért nekem van egy két jó emberem, akik már itt dolgoznak egy ideje, de van olyan emberem is, aki nyárra a szezonra dolgozik csak itt.

Egy ekkora gyümölcsösben, sok fontos emberre van szüks��g. Én sem tudok mindig mindenhol ott lenni, így szükségem van segítségre némely téren. Ilyen a metszés is, és a permetezés. Ehhez egy szakemberre volt szükségem. Nagyon jó embere volt apámnak erre, szegény Béla bácsi nagyon értett a fákhoz, és mindent tudott róluk. Ő mindig azt mondta, hogy azért szépek a fái, mert beszél hozzájuk, és lelkük van. Igen csak nagy bajba kerültünk, amikor szegény meghalt, hiszen egy jó kertész nélkül elveszettek vagyunk. Sokáig keresgéltem, végül valaki Béla bácsi unokáját javasolta, hogy keressem meg, és beszéljek vele, mert ő ugyan olyan ügyes, mint a kis öreg volt. Nagy nehezen kaptam meg az elérhetőségét, és beszéltünk meg egy találkozót a kertészetbe. Mindenkire számítottam csak őrá nem.

Épp a kertészetben vártam, mikor egy motoros fazon gurult be a verdájával hozzánk. Már éppen szóvá akartam tenni, hogy hát ő mit is szeretne, amikor a shiro bukósisakját levéve bemutatkozott, hogy Kiss András, Béla bácsi unokája. Gondoltam is magamba, még jó hogy nem hordtam le akkor biztosan jól bemutatkoztam volna neki…

Végül sikerült megbeszélnünk mindent, és egyeztetnünk. Vállalta a kertészet gondozását, én pedig örültem, hogy ismét jó kezekben tudhatom az örökségemet, amit apám rám bízott.