Az álmokhoz az acélon keresztül vezet az út

Már kicsi koromban is a lehullott szirmokat szedegettem a nagymamám kertjében. Úgy képzeltem, hogy a virágokban tündérek laknak és a lehullott szirmok a takaróik, amiket ébredéskor lerúgnak magukról amikor kiröppennek reggelente.

Ha a varázsvilág nem is, de a növények szeretete elkísért felnőttkoromra is. Mindig is arról álmodtam, hogy megnyitom a saját kis virág- és növényboltomat és most ott álltam ennek a lehetőségnek a kapujában. 

Viszont egy baj volt: a növényekhez kitűnően értettem, csodás csokrokat kötöttem, soha egyetlen cserepes virágot sem öntöztem túl és a biztos halálból is meg tudtam menteni a legkényesebb növényt is. De a  dolgok műszaki oldala… ne szépítsük, soha nem ment és nem is nagyon érdekelt. Szükségem volt valakire, aki tud segíteni, de a növénybolt igényeit is átlátja így elmentem a város legmenőbb virágosához, hátha ellát pár jó tanáccsal, hiszen aki a virágot szereti…

Gyönyörő volt az üzlet, ugyanilyen stílusúra terveztem én is a sajátomat:

Az indusztriális jelleget a növények egyensúlyozták ki a roppanós, friss zöld színükkel.

A bútorok és előkészítő pult letisztult, egyszerű fém volt, csakúgy mint a polcok is az üzletben. Minden praktikus és stílusos volt egyszerre.

Mázlim volt, mert a tulajdonos, Mirjam, épp bent volt és örömmel segített.

-Kezdjük az elején. Erre biztosan szükséged lesz. – ezzel átnyújtott egy cetlit.

Kereskedelem – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás – olvastam fel kissé bátortalanul.

-Pontosan. Őket keresd. Mindenben segíteni fognak.

-Köszönöm. De pontosan mit is kell kérnem tőlük, hogy ilyen legyen az én üzletem is, mint a tied?

-Írd össze a munkafelületeteket és tárolókat, amiket szeretnél. Neked nem kell az összes lemezminőséget ismerned, hiszen ők tudni fogják, hogy neked mire van szükséged. Ha azt mondom, hogy melegen hengerelt, ötvözetlen durva quatro lemez vagy melegen hengerelt, finomszemcsés durva quatro lemez tudod a különbséget? Vagy mit szólsz a melegen hengerelt, növelt folyáshatárú és kopásálló durva quatro lemezhez? Esetleg többet mond a melegen hengerelt, nemesíthető és/vagy betétben edzhető durva quatro lemez?

Megráztam a fejem. Ötletem sem volt melyiket mire lehet használni.

-Na ugye. – mondta Mirjam – nekem sem volt. De nyugodj meg, segítenek. Tényleg. Mindenben! Rengeteg féle acél van. Még a vastagsági mérettartományuk is 3 mm-től 300 mm-ig terjed és a táblaméretek szélessége 1500-2500 mm, a hosszúságuk pedig 2000-12000 mm között mozog. Azt tudod, hogy az acél a vas ötvözete, igaz?

De meg sem várta a válaszomat, folytatta:

-Különböző ötvözőkkel különféle minőséget érhetnek el, ami azért jó mert így változik a az acél tulajdonsága. Például a keménysége vagy rugalmassága, hogy kettőt említsek. -ekkor Mirjam körbenézett, és kissé halkabban folytatta – Ezt kérlek ne mondd el még senkinek, de most saját kerti szerszámok gyártásán gondolkodunk. Még egyeztetünk az Acélpartnerrel. Nekünk megvannak a terveink, náluk meg az alapanyag és a megmunkáláshoz szükséges gépek. Annyira várom már! Tuti jó lesz, hiszen minden lemezük minőség igazolással rendelkezik és megfelelnek a szabványnak.

-Ez szuperük hangzik. Biztosan felveszem velük a kapcsolatot. – rápillantottam ismét a cetlire amit Mirjamtól kaptam: Kereskedelem – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás. Oké, nem vesztettem el.

-Sok sikert kívánok! Remélem minden vágyad megvalósul! De ha valamiben nem vagy biztos tényleg csak kérdezd őket vagy a honlapjukon keress rá a dolgokra. Mindent leírtak és rengeteg mindennel foglalkoznak! Például plazmavágással, lángvágással, felülettisztítással, de ha lakatosra vagy kőművesre van szükséged, akkor is fordulhatsz hozzájuk, mert arra is van megoldásuk! Ez a cég komolyan mondom egy főnyeremény!

Mirjam lelkesedése engem is magával rántott. Már nem éreztem magamat annyira tanácstalannak, mielőtt eljöttem a virágboltba. Hazafelé végig az Acélpartner weblapja böngésztem, így út közben még csomó mindent találtam. Például azt is megtudtam, hogy 4 féle lemezt tartanak raktáron vagy hitelre is van lehetőség, ami a vállalkozásom indítása miatt pont jól is fog jönni. Ahogy Mirjam mondta, valóban úgy éreztem magam, mint aki megütötte a főnyereményt.