Növények szeretete, és a német nyelvtanfolyam

books-441866_640Az egyik legkedvesebb barátnőm világ életében szerette a növényeket. Mindig is rajongott érte. De olyan szinten, hogy már általános iskolában bújta a növényhatározókat, és nézte, hogy melyik virág, bokor, fa micsoda, és mire jó. Mindig is mondtam neki, hogy egyszer még hasznát fogja venni ennek.

Pályaválasztás

Anno mikor arra került a sor, hogy pályát válasszunk, nekem gőzöm sem volt, hogy minek tanuljak Nem igazán szerettem semmit úgy mint Anna. Ő a növényekről akart tanulni. Nem tudta konkrétan, hogy mi szeretne lenni, de azt igen, hogy mi az amit tanulni szeretne. Miután én annyira nem tudtam, hogy mit is kezdhetn��k magammal, ő viszont elég tudatos volt, mind a ketten gimnáziumba mentünk. Igaz, ő emelt szinten tanulta a biológiát, mert az volt a mindene.

Sokszor jártunk kirándulni, csavarogni együtt. Emlékszem, ő még az erdőben is mondta, hogy mi micsoda. Mondtam is neki, jó lesz, ha valami olyan szakot keres magának, ami ezt a kíváncsiságát, érdeklődését kielégítheti.  Legyen erdész, biológus, vagy gyógyszerész, de neki ilyen vonalon kell haladnia.

Gimnáziumi éveink alatt már kezdett kicsit körvonalazódni, hogy mik is a lehetőségeink. Az iskola mellett, még egy német nyelvtanfolyamra is eljártunk, hogy nyelvvizsgát tehessünk.

A nagybetűs élet

Remélhetően mindenki annak tanul, amit szeretne csinálni. Miután dolgozni mindenkinek kell, így csak remélhetjük, hogy olyan szakmánk lesz, olyat választunk, amit szeretni fogunk.

Sokkal egyszerűbb abban dolgozni, amit szeretünk, mint hogy nyögvenyelősen teljen a nap! Hiszen ha nem szeretjük a munkánkat, minden nap egy szenvedés lesz. sajnos sokan nem szeretnek a munkahelyükön dolgozni. Mit is tehetnek azok, akik ebben a helyzetben vannak? A mondás is úgy tartja, vagy megszoksz, vagy megszöksz. Persze nem ennyire drasztikus a helyzet, de ha szerencsések vagyunk, tudunk változtatni a dolgon. Sokan belekényszerülnek egy olyan helyzetbe, amit nem szeretnek, de nem tudnak rajta változtatni.

Ha van lehetőségünk próbáljunk meg változtatni a dolgon, és olyan szakmát választani már az elején, amit szeretni is fogunk, és amiben szívesen dolgoznánk.

Mindig lehet változtatni

Tanulni soha nem késő. ha mondjuk olyan szakra jártunk, vagy azt tanultuk, amit nem szerettünk, akkor is van lehetőségünk változtatni. Akár felnőtt fejjel is változtathatunk az életünkön, és választhatunk másik szakmát. Fentebb említettem, hogy a volt osztálytársam nem szerette amit tanult, de a szülei kényszerítették arra a szakra. Végül soha nem dolgozott benne, és elment utána rá egy évre arra a szekra, amit ő már akart, és ő választotta magának. Miután már nagykorú volt, és maga döntött az életéről, így volt lehetősége választani.

Persze az is előfordul, hogy valami azért tanul egy másik szakmát, hogy minél több lehetősége legyen az életben. De az is fő szempont lehet, hogy mik a hiány szakmák.

Manapság az a legnépszerűbb a közép iskolákban, hogy a hiányszakmákat támogatják. Azért,hogy a gyerekeket ösztönözzék, hogy ezek közül válasszanak, még ösztöndíjat is adnak nekik. Ilyen manapság az eladó szakma.

A barátnőm lánya most erre jelentkezett. havonta kapnak számlára egy kisebb összeget, ami végül az ő zsebpénze lesz. Még azzal is ösztönzik, hogy ha jó tanuló, emelik az alap ösztöndíjat, és akár pár tízezer forintot is kaphat. Manapság már ezért is megéri tanulni.