Nekem nem csak a lakásom zöld, hanem a gondolkodásom is

Gyerekkorom óta szeretem nagyon a növényeket. Ezért a lakásom minden szeglete, a hálószobát kivéve tele van változatos zöldellőkkel. És szeretem a zöld színt is, a falon is: két szoba is van, ami zöld falakat kapott a felújítás után.

A zöld nálam tényleg egy központi szín minden olvasatban, az egész életemben. És jól jellemzi a világszemléletemet is. Engem meg lehet venni még egy zöld színűre alapozó weblappal is, pláne, ha zöld témák vannak rajta túlnyomórészt. De most még csak nem is utóbbira leltem rá a napokban, hanem megnéztem, mit adhat nekem az új napenergia plusz program pályázat. Egy olyan weboldalon (napenergiapluszprogram.hu), ahová azért vetődtem, mert újabb zöld témák és megfontolások után keresgéltem, nekik pedig megtetszett a dizájnjuk.

Sokat szerepelt ez a program a hírekben, szóval nekem a meglévő alaplelkesedésemet is csak újra felcsavarta az egész.

Aztán minden összeállt: a napenergia plusz program pályázat egy olyan dolog, aminek a hírét magam is terjeszteni fogom, bár erre tök jó maga a weboldal is, amiről beszélek. (Amin tök szép zöld részek vannak, de ezt talán most hagyjuk) Mert ez végre tényleg a legkisebb felhasználóknak, a társadalom apró sejtjeinek számító családi háztartásoknak hozza el a napelem-telepítés lehetőségét. És ezzel nem csak a pénztárcájukat kíméli hosszútávon. Azt is, mert mivel a beruházási költségek jó részét megtérítik a napenergia plusz program pályázatban, így a rendszerünk egy idő után úgy teszi lehetővé az akár 0 forintos villanyszámlát, hogy nekünk csak 2 milliót kellett kezdetben beruháznunk. De a megújuló energiaforrásból származó dolgok a környezetünket is kímélik a pénztárcánk mellett, természetesen. Ha már minden házon napelem lesz (optimista, de szerethető és általam vágyott jövőkép), végre érdemben léphetünk egy nagyot a régi “rend” visszaállítása felé. Amikor még több erdő nőtte be keresztül-kasul a bolygót és a városok határaiban nem füstöt okádó erőművek adták a háttérpanorámát. Vagy mondjuk óriási villanypóznák mindenhol – azok sem valami szépek…

Mit foglal pontosan magába az új program, ami a magyar lakosság felé irányul tehát? (Rávéve másokat is, háztartási szinten a zöld-szemlélet követésére) Felvehet majd húszezer család olyan jellegű támogatást, ami vissza nem térítendő és a kikötései teljesen elfogadhatóak. A költségek több, mint a felét fedezi, amik maximálisan felmerülhetnek, viszont vannak tényleg előírások, hogy mire kell költeni a pénzt. A napelempanelek az alap dolog, ahogy az inverter is, de most kikötés, hogy legyen hozzá akkumulátoros tárolókapacitásba is valamekkora beruházás. (Az elvárás kábé dupla annyi kilowatt, mint amennyit a rendszer termelni tud) Ez nagyszerű dolog, ezért mondtam, hogy tökre elfogadható, hisz már amúgy is jól felfogott érdekünk, hogy ezt megtegyük. Régen csak abban gondolkodtunk, hogy amit megtermelünk, azonnali felhasználásúként alkalmazzuk, de ma már a későbbi felhasználás sem lehetetlen egyáltalán! Nehéz is elgondolkodni annak, aki most találkozik csak a jelenséggel, hogy miért érte meg ez régen, amikor ha termeltél valamit, vagy felhasználtad rögtön, vagy nem, és akkor elillant, de higgyük el: már eddig is nagyon megérte! Főleg az, hogy csak akkor kellett plusz energiát venni, mikor a megtermelt elfogyott, nem volt elég, de ez a dolog most még jobban kitolódik. A program majdani kiírója az Energiaügyi Minisztérium is azt hangsúlyozza, hogy óriási kényelmet jelent majd, hogy nem csak a rögtön el is fogyasztandó áramot termeljük meg. És így továbbit vételezni az áramszolgáltatótól is csak akkor fogunk, mikor a sajátunk már a tárolókból is kiapadt. Örömteli, hogy amint ez lehetséges technológiailag, lesz is egy napenergia plusz program pályázat, ami ösztönöz is erre. Hogy ismerjük meg és használjuk: nektek az az élményetek, hogy ennyire előrelátó mindig a magyar állam? Engem most lenyűgöznek ezzel az ötlettel, amit ilyen gyorsan átültettek a gyakorlatba!

Jó lesz az persze a nagy állami, és nagyszolgáltatói rendszereknek is, ha így alakul. Az állam nem mindig önzetlen azért persze, de igencsak jó, hogy valamiből ők is profitálnak, meg mi is. A legkisebb felhasználók. Nekik állítólag üdvözlendő fejlemény, hogy az országos villanyáram-hálózat nem lesz úgy megterhelve. Mondjuk képzeljük el, mennyire lehet káoszos egy idő után, hogy adnak-vesznek egymásnak a háztartások és a szolgáltató. Arra a jövőben is lehetőség lesz, hogy ha bőven túltermelünk, akkor azt megveszi tőlünk (úgy tudom, hogy kötelezően) a regionális szolgáltató, és mi is vehetünk majd pluszt, ha mégis szükség van rá, de hogy oda-vissza kevesebb és kisebb számú lesz a “forgalom” az igencsak üdvös. Szerintem ezt nem kell ecsetelni. Különösebb technikai magyarázó nélkül is ez belátható az egész, józan paraszti ésszel.

A napenergiapluszprogram.hu weboldalon mondjuk kerülnek most fel, ahogy látom újabb és újabb magyarázók, viszont a programra való pályázathoz nem is kell ezt mind megértenünk, ha nem akarjuk. Csak érdekességképpen írom a saját következtetéseimet, de nem minden oly’ bonyolult. Sőt kérhetjük, hogy úgy érkezzenek ki hozzánk majdan ennek a társaságnak a partnerei, akik már maguk is komoly napelem-kivitelezők, hogy nagyjából mindent csináljanak. Árajánlatot adjanak, és ha már lehet is, nyilván szereljenek. Késlekedés az így nem lesz, de közeleg is január elseje, ami az elvileg meghirdetett start-dátum a programhoz, szóval nem is kéne már húzni az időt.

Nem kell az egész világot mindig a nyakunkba vennünk. Az, hogy engem érdekel ez a “zöld” világ, a környezetvédelem, a klímasemleges célok elérése, nem jelenti azt, hogy a napenergia csak hasonszőrű társaimnak való főleg. Egyszerű most a matek: ha van kétmilliónk, az állam akár hozzátehet majd’ négyet is esetleg, adott feltételek teljesülése mellett, és lehet olyan napelemes rendszerünk, ami így gyorsan megtérül. És jól kerestünk ezzel – van, hogy ennyi elég egyeseknek. Mert kétmillió egy nagyon komplex napelemes rendszerre: nem nehéz belátni, hogy ez nem hoz valami vészes megtérülést! Viszont mondtam, az állam ösztönöz rá, mert ez az egész mindenkinek jó.

Menjetek fel az általam javasolt oldalra és ott olvassatok el mindent, mert nem akarok én sem összezavarni senkit. Ott már a főoldalon is pontokba van szedve a lényeg. 5 kW-os rendszerek, 10 kW-nyi tárolókapacitással. Ott van, hogy milyen összegek vannak leosztva hány háztartásra és ilyesmik. A napelem szerintem menő, jól is tud kinézni (bár ez ízléskérdés, de nekem tetszik a háztetőn) és amúgy nyilván jó érzés tenni a környezetért, nem? Plusz van most a világban egy rakás bizonytalansági tényező, és gondolom, hogy ti sem akartok háztartási energia nélkül maradni. Az 5 kW háztartási szinten nem számít kis rendszernek, szóval egy közepes méretű családnak bőven elég. Azt hiszem, egy nagyobbnak is, mondjuk elektromos fűtés nélkül – hisz így számolt a pályázatot kiíró minisztérium. De mondom, részletek a weboldalon, a fenti linken! Zöldítésre fel!