Tiszta udvar, rendes ház – tisztítószer kisokos mindenkinek

Imádom a kertet, a növényeket, a békét és a nyugalmat, amit ezzel összekötök fejben. Gyerekkorom óta rengeteg időt töltök ilyen közegben, ezért zsigerileg nagyon fontos nekem, hogy minél többet lehessek a szabadban, valamilyen zöld környezetben. Kezdetben a nagyszüleim szőlőjében játszottunk meg persze dolgoztunk rengeteget, aztán mi is kiköltöztünk a tömblakásból egy családi házas övezetbe. A 800 négyzetméteres telek egész sok feladatot tud az ember nyakába zúdítani, ráadásul folyamatosan. Tavasszal metszeni kell és ültetni. Nyáron locsolni, füvet nyírni, sövényt vágni és mindent szépen karbantartani. Ősszel begyűjteni a diót, összeszedni a lehullott leveleket és felkészülni a télre. Télen meg eltakarítani a havat – persze csak akkor, ha épp óhajt esni egy kicsi az adott évben. És akkor még a nagy felújításokról, nagy volumenű ültetésről, kivágásról nem is esett szó! Na meg az sem elhanyagolható tényező, hogy a mi kertünk kifejezetten díszkert. Nagyon irigylem és szeretem, mikor valaki a saját kertje végében, a saját veteményesében meg tudja termelni azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, netán fűszereket is, amiket elfogyaszt. Azonban annyi időm aztán végképp nincs, hogy ezzel is ügyködjek, mert ez bizony tényleg mindennapos foglalkozást igényel. Majd a boldog nyugdíjas éveimben talán.

Arról nem is beszélve, hogy elég komoly géparmadát kellene felsorakoztatni ahhoz, hogy egy igazi veteményesben minden flottul, egyszerűen és lehetőleg gépesítetten működjön. Éppen elég volt a díszkerthez bevásárolni mindenféle kerti holmit, fűnyírótól a sövényvágón át az utolsó pár kesztyűig – ami legyen bármilyen drága, két metszés után mindig kilyukad… Természetesen emellett vannak olyan évelő szépségek, amiket mindig ki kell cserélni úgymond, vagy pótolni a faháncsot a virágok körül, vagy hozatni egy kis kavicspótlást a ház melletti ágyásba, és a legfőbb állandó költség: megvenni a “zöld zsákot”, amiben elviszik a ház elől a zöld hulladékot. Ez a legaljasabb az összes közül, mert a zsák minősége, hogy is mondjam a legfinomabban, meglehetősen megkérdőjelezhető, közben meg olyan horror áron kínálják, hogy abba nem az én szállításom van belekalkulálva, hanem az egész városé – amit én fizetek meg… Ettől függetlenül persze megveszem, mert fontosnak tartom, hogy ezek jó helyre menjenek és sajnos komposztálni nem tudok. Minden esetre a lényeg, hogy szeretem a rendet, ahogy a kertben, épp úgy a házon belül is.

A ház ügyeire vonatkozólag például felfedeztem egy oldalt, ahol sok érdekességet olvashatok a tisztítószerekkel kapcsolatban. Ez azért fontos nekem, mert egyrészt mindig megrázó élmény ezeket a kemikáliákat megvásárolni – hiszen borzasztó drágák! Másrészt pedig az előző okból, illetve a vegyszerektől való félelmemnek köszönhetően az utóbbi időben igyekszem alternatív, természetes megoldásokat keresni a ház és persze az udvar tisztán tartására. Így bukkantam rá a tisztitoszer.net weboldalra, ahol nagyon sok hasznos információt találtam a tisztítószerekkel kapcsolatban – cuki háziasszonyként is, de ha valami nagy cégnél felelnék ilyen ügyekért, akkor is tudnék innen hasznos ötleteket meríteni.

Az egyik érdekes írást például a környezetbarát tisztítószerekről olvastam. Ahogy egyre fontosabbá válik végre az emberiségnek az, hogy hogyan bánunk a környezetünkkel és a Földünkkel, úgy kapnak egyre nagyobb figyelmet azok a tisztítási megoldások, amik nem terhelik annyira a bolygónkat, mint a már akár évtizedek óta használatos, éppen ezért jól bevált ámbár kissé már retro szerek. Ezek a holmik nagy százaléka ugyanis bárhogy is nézzük, káros lehet. Káros lehet ránk, emberekre, az állatokra, az életünkre. Hogyan? Kézenfekvő, hogy közvetlenül, de ez talán a kisebbik veszélyforrás. Sokkal inkább azáltal, hogy a használatot követően visszajut a vizünkbe, a földjeinkbe, illetve a szemétről sem szabad elfeledkezni, amit termelünk vele. Az ügy felkapottsága miatt már boldog-boldogtalan a környezetbarát jelző illeti a termékét, azonban ez rengeteg esetben csak “kamu”. Ha biztosra akarunk menni abban, hogy tényleg “zöld” a termék, amit vásárolunk néhány egyszerű lépést érdemes követnünk a tisztitoszer.net szerint – na meg persze szerintem is.

Először is mindig érdemes utánajárni a termék eredetének és ennek hitelességének, hiszen mindennek az alapját képzi az, hogy erről meggyőződjünk. Ezt követően érdemes kicsit körüljárni ezt a piacot olyan szempontból, hogy milyen áron kínálják ezen termékek palettáját. Ebből leszűrhetünk magunknak egy olyan megközelítő intervallumot, ami abban adhat iránymutatást, hogy mi az a reális összeg, amit ezért elkérhetnek, és mi az, ami kizárólag csak a vásárló lehúzására megy. Ezen kívül azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ne dőljünk be a nagyon jól hangzó lehetőségeknek. Ez alatt azt értem, hogyha valamire rá van írva, hogy univerzális, akkor az azért egyáltalán nem biztos, hogy tényleg mindenre is jó. Ha ezeket a szempontokat tartva nyitott szemmel járunk, már jó esélyekkel indulunk.

Ami pedig a környezetbarát jelzőt illeti, mi is az, amire ezt jogosan ráaggathatjuk? Egy ilyen terméknek biológiai úton lebomlónak kell lennie. Ez pontosan annyit jelent, hogy biotikus környezetben, tehát mondjuk komposztban a megfelelő baktériumok segítségével néhány hónap vagy maximum egy év alatt lebomlik és humusz lesz belőle, víz, meg persze szén-dioxid. Erre van jelenleg is megoldás, azonban még nem a legstabilabb és nem is a legkedvezőbb, éppen ezért rengeteg olyan műanyagipari kutatás van, ami ennek a fenntarthatóbb gyártási módját keresi.
További elvárás magával az anyaggal kapcsolatban, hogy az erősen maró hatást kerülje, illetve ezzel összhangban a bőrre se legyen maró, irritáló hatással. Végül, de nem utolsó sorban pedig az is fontos a környezetbarátságot illetően, hogy az alkalmazás után ne maradhasson szabad felületen belőle, mármint a vegyszerből és ezáltal ne kerülhessen kisgyermek vagy bárki más szájába, nyálkahártyájára. Ezeket a pontokat betartva és követve jó eséllyel “zöld” termékhez juthatunk, csak kellően kitartónak kell lenni a keresgélésüket illetően.

Ebben adhatnak segítséget az olyan weboldalak, ahol kimondottan ilyen termékek közül lehet válogatni. Hiszen mi sem egyszerűbb annál, mint a kanapé kényelméből böngészni és összehasonlítani két rendkívül hasonlónak tűnő terméket. Onnan talán sokkal inkább szembetűnő lesz az az egyetlen apró eltérés, ami mondjuk személyesen az üzletben nem lenne annyira transzparens, főleg, ha közben percenként a sarkadra lép, vagy letüsszent valaki. Éppen ezért én azt ajánlom, hogy a neten kezdjünk el ilyesmit keresgélni és kimondottan olyan napon, amikor van türelmünk az olvasgatáshoz. Nem egyszerű megtalálni ugyanis a legjobb megoldást, ami anyagában és árában is megfelelő és megbízható. De ha szem előtt tartjuk a már korábban említett alapelveket, hogy

  • nézzünk utána az eredetnek és a hitelességnek és a pontos összetételnek
  • nézzünk utána a piacon kapható hasonló termékeknek
  • ne dőljünk be rögtön mindennek, amin megtalálható az univerzális, vagy a környezetbarát felirat.

Ha ezeket szigorúan követjük és betartjuk, megkímélhetjük magunkat a komolyabb csalódástól és jó eséllyel jutunk olyan termékhez, ami tényleg tekintettel van a bolygónkra és a közvetlen környezetünkre is, méghozzá oly módon, hogy közben pedig betölti azt a funkciót, amiért valójában megvásároltuk azt.