Aki a virágot szereti…

Mindenkinek van kedvenc sarki fűszerese, kedvenc péksége, kedvenc sarki fűszerese, zöldségese. Amellett, hogy ez természetesen rám is igaz, a magam részéről még annyival egészíteném ki, hogy nekem kedvenc növényboltom is van, néhány utcára a lakásomtól. Olyannyira szeretek ott lenni, hogy sokszor minden vásárlási szándék nélkül, egyszerűen csak a jó társaság miatt megyek le beszélgetni a tulajdonos házaspárhoz, Jocó bácsihoz és Agáta nénihez, akik kitartó házastársi- és üzleti kapcsolatban élnek már több, mint harminc éve. Az efféle látogatások során mindig hatalmasakat csevegünk az élet kisebb és nagyobb kérdéseiről egyaránt. Múlt hónapban egyszer azonban sokkal gondterheltebbnek tűntek mindketten, mint máskor szoktak.

– Mi a baj, drága Agáta néni? – próbáltam megtudakolni rosszkedvük okát.

– Jaj, drága fiam, ne is kérdezd! – sóhajtott szomorúan a kedves asszonyság. – Nézz csak jobbra! Nem látsz ott valami furcsát?

Így, hogy felhívta rá Agáta néni a figyelmemet, valóban feltűnt, hogy az orchideás polc nagyon csúnyán fityeg. Nem is értem, hogyan kerülte el eddig a figyelmemet, mert nagyon rontotta az amúgy gyönyörűen kialakított üzlet összképét.

– Jajj, Agáta néni, ezt szedjétek le gyorsan! Egy ilyen polc nem méltó ehhez a bolthoz!

– De nincs másik polcunk így hirtelen – toppant be a hátsó ajtón Jocó bácsi. – Vagy lenne valami ötleted, kedves barátom? – kérdezte tőlem éledező kíváncsisággal.

– Bizony lenne! Jocó bácsi, ha csavarkötésű polcot keresel, keresve sem találhatsz jobbat a RackingLognál. Igényesek, pontosak, kedvező áron dolgoznak, remekül értik a munkájukat.

– Csavarkötésű polc… Nos igen, lehet, hogy nem lenne butaság váltani rá – tűnődött Jocó bá – Megbízhatóbbak lennének, mint ezek a mindig széteső szerencsétlenségek. Szóval azt mondod, érdemes lenne tőlük rendelni?

– Még szép! Nem lesz gond sem a minőséggel, sem a teherbírással, azt garantálom!

Végül sikerült meggyőznöm őket. Felmentek a www.rackinglog.hu-ra, és felvették a kapcsolatot a céggel. Én legközelebb már csak azt láttam, amikor a következő alkalommal meglátogattam az üzletet, hogy a bolt tele van új, remekül kinéző polcokkal. És nem is csak az orchideák, de nagyjából az összes cserepes virág: a kálától kezdve a rózsamályván át a lenyűgözően szép broméliájukig minden növény ott sorakozott fegyelmezett rendben egymás mellett a frissen vásárolt polcokon.

– Ez már igen, Jocó bácsi! Szebb lett az üzlet, mint korábban eddig bármikor!

– Köszönöm, hogy ezt mondod, drága fiam – mosolygott elégedetten Jocó bá – képzeld, annyi helyünk lett, és olyan okosan tudtuk kihasználni a teret ezekkel a csavarkötésű polcokkal, hogy másfélszer annyi virágot tudunk rendelni, mint eddig!

– Hát az meg is látszik! Komolyan mondom, mint ha nem is egy városban lennék, hanem valami gyönyörű dzsungelben vagy üvegházban…

– Hízelegsz csak – somolygott a bajsza alatt Jocó bá, de tudtam, meghatódott a dicséretemtől a vén medve – ha ennyire tetszik a hely, akkor illene venned is most valamit!

Ezzel azonban nem lehetett engem sarokba szorítani. Jókedvemben kiválasztottam a leggyönyörűbb sásliliomot, és boldogan fizettem ki Agáta néninek. Amikor otthon őt gondozom, egy pillanatra mindig eszembe jut, micsoda boldogságot tudtam szerezni ennek a két fantasztikus embernek egy jól sikerült tippel. Ilyenkor kezdek reménykedni abban, talán rám is igaz lehet a címben említett közmondás…