Ha el akarod adni a házat, akkor erre is szükséged lesz

Sokáig egy növényboltban dolgoztam, amit később az idős tulajdonosnő rám hagyott. Amikor már érezte, hogy az idő túlságosan elhaladt a feje felett és hogy ideje lenne letenni a lantot, úgy döntött, hogy ha én is benne vagyok, akkor a boltot rám hagyná. Régóta ott dolgoztam, értettem a munkámhoz, tőle is sokat tanultam, de ezek mellett mindent tudok arról, hogyan kell üzletet vezetni, illetve hogyan kell folyamatosan fenntartani a vásárlók figyelmét, így folyamatosan növekvő bevételre is szert tudtunk tenni.

Egy ideig szépen el is éldegéltem így, vezettem a növényboltot, ki is bővítettem, sok minden volt, amit megújítottam rajta és be is jött. Aztán úgy hozta az élet, hogy egy új szakaszba érkeztem, és a férjemmel úgy döntöttünk, hogy a sok munkával megszerzett pénzből – hiszen emellett ő is keményen dolgozott a saját kis álmain – vegyünk egy házat.

Volt ugyan egy, amit megörököltünk még a nagyszülőktől, azonban úgy döntöttünk, hogy azt eladjuk. Ehhez bizony annyira nem értettünk, úgyhogy alaposan utána kellett járnunk mindennek. Felmértük, hogy mennyibe kerül a ház, előtte persze azért felújítottuk egy kicsit. Amit kellett renováltattunk, kicseréltünk, megjavíttattunk, és még sorolhatnám.

Aztán kiderült, hogy van egy dolog, ami bizony hiányzik. Ez pedig az energetikai tanúsítvány.

Be kell vallanom, fogalmam nem volt róla, hogy ez egyáltalán pontosan mit is takar, kinek kell elintéznie, hogyan lehet egyáltalán elintézni és hogy mennyibe kerül. Meg hogy minek kell. Szóval a férjemmel elkezdtünk kutatni a neten, ugyanis ezt is onnan tudtuk, hogy az ingatlanos mondta, hogy kelleni fog majd, ha ténylegesen el akarjuk adni a házat.

Az interneten keresgélve rátaláltunk erre a cégre, és végre normálisan és érthetően tudtam tájékozódni arról, hogy tulajdonképpen mi is ez a tanúsítvány. Ha megnézed, akkor te is látod, hogy azt írják, hogy már 2009-ben bevezették, hogy kötelező ennek a tanúsítványnak a kiállítása az új építésű épületekre. Illetve 2012-től már amúgy is minden eladó lakásra vagy épületre kell egy ilyet kiállítani. Mivel szépen újraraktuk az egész házat, ráadásul ez is új építésű, csak hát senki nem használta, ezért muszáj volt ezt elintézni. Hiába a nagyszülők hagyatéka, ezt nem ők használták, megépíttették, ezzel is hozzájárulva a család biztonságához. Úgyhogy nem egy régi házat kell elképzelni, amit vidéken már két generáció is szépen lelakott.

Szóval elolvastam, és ez a tanúsítvány arra jó, hogy a vevőket tájékoztassa a lakásnak vagy éppen háznak az energetikai minőségéről és annak korszerűségéről. Ahogy ezt olvastam, tudtam, hogy ezt bizony akkor minél előbb el kéne intéznünk, hiszen fontos és kötelező. Ilyesmit pedig nem szeretek halogatni. Ahogy tovább olvasgattam az oldalon található információkat, láttam, hogy ez a cég bizony elég hamar el is végzi és meg is csinálja ezt az egészet, anélkül, hogy nekem törnöm kellene magam bármin is. 12-24 órán belül vállalják ennek az elkészítését, ami azért nem semmi. Főleg, ha belegondolok, hogy mennyi ilyen papírt és személyes dolgot kell az embernek elkészítenie élete során, és hogy mindegyik milyen sok időt vesz igénybe.

A vélemények az oldalon is nagyon szimpatikusak voltak, így úgy döntöttünk, hogy felvesszük velük a kapcsolatot és velük intéztetjük el ezt az egészet. Nagyon kedvesek voltak és segítőkészek, minden tényleg úgy ment, ahogy leírták és elmondták szóban is. Azóta ezt is sikerült elintézni és szerencsénkre a házat is sikerült gyorsan eladni egy nagyon kedves házaspárnak.