Fordulj a nap felé!

Ki ne szeretne a kertben dolgozni egy szép napos délelőtt, vagy délután. Az ember lelke mindig nyugodtabb, ha növények veszik őt körbe, esztétikai érzékét is magasztalja és nyugtatja egyszerre.

Természetesen fontos, hogy a díszes virágseregletünket a megfelelő szerekkel tápláljuk így tudnak minket is a szépségeikkel később gyönyörködtetni. A fentről érkező napsugarak fényárjából a növényeink épp úgy kiszűrik a számukra elegendő energiát, mint a napelemek. Bár igaz, hogy a virág nem termel áramot, de az életéhez szükséges energiát kiveszi.

A napelem is így készít nekünk áramot és az életünket könnyíti, de a pénztárcánkat nehezíti, mármint több pénzünk marad meg, mert 8-10 év mire megtérül ez a befektetés.

A napelem hatásfok egy fontos tényező ebben a kérdésben, hogy pár százaléknyi különbség is sokat számít, hogy a napból mennyi áramot tud termelni.

A napelem hatásfokát befolyásoló tényezők hasonlóak a növényeiéhez. Ezek az állandóan változó tényezők: hőmérséklet, megvilágítás, dőlésszög, tájolás. Monokristályos napelem hatásfoka a legnagyobb, 19-20%, míg a polikristályosé 16-17%, az amorfé 5-8%, persze azért van ennyi féle, hogy a változó körülmények ellenére is az ember megtalálja a neki legmegfelelőbbet.

Ha szerencsések vagyunk és szép nagy házban élünk, jókora területnyi tetővel, akkor szerencsés a polikristályos megoldást választani, mint a monokristályt, (ennek a felület igénye kisebb) mert a polikristály szórt fény esetében jobban teljesít.

A gyökeres jószágoknál is változó, hogy melyikük mennyire érzi jól magát közvetett napfényben.

A napelem modulból a legjobban ajánlott márka a SHARP. Ez a japán cég 50 éves múlttal rendelkezik és a prémium minőség mellett az ára is kedvező. Napelem hatásfokban pedig ők az egyik legmegfelelőbbek!

A növények is olyan szárat, törzset növesztenek, ami az ő koronájuk megtartásához szükséges, ha kell, megnőnek vagy megvastagodnak, a céljuk, hogy biztonságba tudni a termést.

Hasonlóképpen van a napelemeknél is, ha nem a legmegfelelőbb a tartószerkezetük, akkor a napelem hatásfoka nem éri el a maximális minőséget, főleg ha leszakad…

A növény erezete csak úgy jellemző magára, mint a napelemek vezeték rendszere. A kábelezésnél szintén minősített fotovoltaikus anyagokat használata, amik tűz és UV állónak kell lenni, minden összetevőből prémium minőséget kell nyújtani. Ez nagyban növeli a napelem hatásfokát és így még több energiát spórolhat meg az otthonának!

Vegyen példát a napraforgóktól és szerelje fel a házát napelemekkel!