Aranykalászos gazda képzés idén tavasszal

Elég nehéz időszakot zártam nemrég az életemben, sok komoly lelki és pszichés problémával kellett megküzdnem. Úgy gondoltam, hogy túl a nehezén, egy békés, nyugodt közeg biztosan jó hatással lenne rám arra vonatkozólag, hogy a továbbiakban is egyenletesen gyógyuljak és egyre csak jobban érezzem magam. Ezért elkezdtem a helyi kertészetben dolgozni. Ide jár a fél város, ha kell neki egy tuja, vagy egy nagyobb virág az előkertbe. Nekem nagyon bevált, mert a növényekről gondoskodni jót tesz a léleknek, mellette pedig az emberek kedvessége is sokat segít számomra abban, hogy ezen a gyógyulási úton maradhassak hosszú távon is. Mellette pedig úgy döntöttem, hogy tanulásra is adom a fejemet, ugyanis aranykalászos gazda képzés indul Budapesten, amire én is jelentkeztem.

Úgy gondoltam, hogy miután a kertészetben töltött idő rendkívül jó hatással volt rám, a továbbiakban is szeretnék a természetben dolgozni. Ehhez az aranykalászos gazda képzés pedig nagyban hozzájárulhat. Az egyik munkatársam ajánlotta, aki szintén az Oktatozone-nál végezte el ezt a képzést. Ez egy budapesti cég, ahol különböző felnőttképzési programokat indítanak, többek között ebben a mezőgazdasági és erdészeti témában is. A képzési programot az oktatozone.hu oldal rövid tanulmányozásával jól meg lehet ismerni, mivel részletesen leírják, hogy pontosan mivel is lehet itt találkozni, ha valaki belevág az aranykalászos gazda képzés rejtelmeibe.

Áprilisban pont indul egy kurzus, amire még lehet jelentkezni. Lesznek elméleti alkalmak, de mivel ez egy szakma, a gyakorlat valójában legalább olyan fontos, mint a megfelelő elméleti tudás. A képzésen megtanulhatom majd többek között azt, hogy milyen talajelőkészítési lépéseket érdemes követni ahhoz, hogy aztán az megfelelő táptalajnak bizonyuljon a termesztendő növények számára. Továbbá megtanulom majd azt is, hogy milyen talajfajták vannak, hová milyen növényeket érdemes ültetni. Egyáltalán, hogy milyen módszere van a vetésnek, vagy hogy milyen lehetőségeim vannak a növények védelmére, vegyszerekkel, vagy más módon.

Számomra ez mind olyan témakör, ami egyrészt érdekel, másrészt pedig tényleg fontosnak tartom, hogy megismerjem, hiszen ebben az irányban szeretnék aztán tevékenykedni. Szeretnék egy kis biokertet, amihez biztos vagyok benne, hogy megszerezhetem a kellő alapokat az Oktatozone tanfolyamán. Ha esetleg kedvet kaptatok, de nektek nem jó az áprilisi kezdés, szerintem ne csüggedjetek! Én úgy látom a weboldalon, hogy minden hónapban indul új aranykalászos gazda képzés, szóval aki nem tud most becsatlakozni, annak is lesz még lehetősége a tavasz és a nyár folyamán is. Ha egy valóban korszerű és jól alkalmazható szakmát szeretnétek akár elsőként, akár a már meglévő szaktudásotok mellé, szerintem most érdemes elkezdeni az aranykalászos gazdának való tanulást. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a képesítéssel még földet is lehet vásárolni az országban – nélküle pedig nemigen.