A nagy elektromos átalakítás

Minden fiúnak nehézséget okoz egyetlen egy dátum a naptárban – az anyák napja. Ilyenkor, aki olyan, mint én, és csak a legkönnyebben le akarja tudni a dolgot, az (azzal együtt, hogy beállít magának egy emlékeztetőt, hogy ne felejtse el) egyszeren elmegy egy virág- vagy növényboltba, vesz egy kissé elegánsabb szál virágot, és odaadja édesanyjának.

Én évről-évre ezt a technikát folytatom, azonban tavaly először sikerült nem felkészültnek lennem: kiderült, hogy a virágbolt, ahova járni szoktam, az elektromos hálózatának felújítása miatt épp teljes átépítés alatt van, és egy teljes hónapig bezárt!

A város másik feléről szereztem virágot, és amikor idén ismét eljöttem hozzájuk, ezt el is meséltem. Ők szinte már el is felejtették az elmúlt egy évben, hogy egy ilyen is volt, de nekem még élénken élt az emlékem a régi üzletről, így világosan meg tudtam mondani, hogy valami változott.

Persze én nem azt láttam, hogy a falakban futó elektromos vezetékek más hálózatot alkotnak, hanem inkább csak annyit vehettem észre, hogy megváltozott a fal színe, és néhány nagyobb polc máshol kapott helyett – ezek olyan változások, amik csak azért történtek, mert „ha már belekezdtek egy felújításba”, akkor meg is csinálnak mindent egyszerre.

Az eladónak azonban sikerült végül visszaidézni mindenről, hogy hogy történt pontosan az egész folyamat, sőt, még a http://elektromostervezo.hu oldal címét is fel tudta eleveníteni.

Mint kiderült, az alap probléma, ami miatt belevágtak a teljes felújításba, az az volt, hogy a bolt épülete már vagy 30 éve épült, és egyáltalán nem olyan elektromos hálózattal rendelkezett, ami a mai világban megfelelőnek mondható.

Ők ebből annyit tapasztaltak, hogy sose tudtak egyszerre annyi eszközt használni, mint szerették volna. Alapvetően a konnektorok kevés száma és rossz elhelyezése is nehezítette őket a munkában (rengetegszer kellett úgy dönteniük, hogy a növénybolt működtetéséhez szükséges különböző gépeket nem oda szerelik fel, ahova akarják, hanem ahol tud áramforráshoz jutni). Amikor már odáig jutottak, hogy egy laptopnak vagy egy telefontöltőnek se volt hely, akkor elkezdtek egyre több elosztót egymásba dugni, ami viszont gyakran a biztosíték lecsapásával járt.

Így végül megelégelték a helyzetet, és tavaly tavasszal úgy döntöttek megkeresnek egy szakértő elektromos tervezőt, és a bolt elektromos hálózatának komplett újra gondolására kérik. Ebben a már említett holnap, a http://elektromostervezo.hu volt segítségükre, ahol több olyan tényezőt is sikerült olvasniuk, ami végül meggyőzte őket arról, hogy jól fognak választani, ha oda fordulnak.

Többet közt ilyenek voltak a szakmai tapasztalatok, hisz számukra lényeges volt, hogy akivel együtt dolgoznak, ne egy egyszerű családi házban előforduló munkára gondoljon. Nagyon pozitív hatással volt rájuk tehát az ipari felújítások során szerzett tapasztalat.

A szakember nagyon szimpatikus módon először a helyszínre jött, és meghallgatott minden igényt. Megbeszélte velük azt, hogy milyen gépek működésére van szükség, milyen jövőbeli bővítéseket szeretnének, hogy tudja, mi van az elektromos hálózatra kötve, és mire kell azt felkészíteni.

Az számára is nyilvánvaló volt, hogy az akkori elektromos rendszer ezt nem volt képes kiszolgálni. Állítása szerint ráadásul még a korához képest is rossz volt a hálózat tervezése, és igazából minden, amire használták, veszélyes is volt – egy kisebb meghibásodás vagy rövidzárlat a régi vezetékeken bármikor akár tűzzel is járhatott volna, így nagy szerencséjük, hogy úgy döntöttek, hogy még most átalakítják.

Rátértek arra is, hogy pontosan hol kéne konnektoroknak lenniük, és mennyit kell elhelyezni, hogy a munkavégzés és a működés is kényelmesen történhessen. Ezekkel az adatokkal pedig minden készen is állt már arra, hogy elkezdhessen a konkrét elektromos tervekkel foglalkozni.

Ezek után minden óramű pontossággal zajlott, és a tervezett időpontban már készen is álltak az elektromos tervek, megkezdődhetett a bolt lezárása. Kerek egy hónap szabadságot vettek ki erre az időszakra, és bár sajnálták, hogy olyan fontos ünnep is beleesik, mint az anyák napja, az elektromos tervező meggyőzte őket, hogy a jelenlegi hálózatnak egy héttel se érdemes tovább üzemelnie.

a tervezettnél több kiesésre nem is volt szükség, mert a munkások a szakember felügyelete mellett nagyon pontosan és precízen kivitelezték a tervekben leírtakat, és hamar meg is nyithattak újra. Az elektromos tervező ráadásul azóta visszatérő vásárlójuk is – állítása szerint a virágok is tetszenek neki, de a saját munkáját is szereti élesben, működés közben látni.

Azt figyelembe véve, hogy ők is a legnagyobb bizalommal ajánlják a http://elektromostervezo.hu-t, valószínűleg a megelégedés kölcsönös lehetett.