Nőnapi családi ebéd és a hőszivattyú kérdéskör

A vasárnapi családi ebéd alkalmával a legkülönfélébb témákat szoktuk bedobni. A beszélgetés rögtön az érkezéstől indul, folytatódik az ebéd alatt – mind a 4 fogás közben! – és a szieszta alatti kávé után sem ér véget.

A most vasárnapi ebéd kiinduló témáját a Nőnap tálcán kínálta számunkra: a nők körében a vágott vagy a cserepes virág a nyerő ?

Túlnyomó részt a család női tagjai a cserepesre voksoltak, hiszen az, ha ügyesen gondozzuk, még évekig őrzik a szép gesztus emlékét és lakásunk éke is egyben. Megvitattuk a kedvenc fajtáink igényeit, kinél van a legidősebb szobanövény, de arról is szó esett, hogy milyen eredménnyel zárult a  NASA szobanövény kutatási listája.

Ezután egy rakás növényápolási tipp következett, majd eljutottunk a város legmenőbb növényboltjaiig. Ekkor már a fiúk is ébredeztek a kajakómából és időnként hozzászóltak a témához. 

Danitól érkezett az egyik megjegyzés, miszerint hogyan lehet hatalmas légterű pálmaházakat, de akár csak beszéljünk házakról a leggazdaságosabban felfűteni a legcudarabb téli időkben is.

Abban mind egyetértettünk, hogy a fatüzeléses módszer tuti kizárt, mivel fát tárolni és darabolni macerás, nem beszélve a kandalló vagy kályha állandó takarításáról és a korom eltűntetéséről.

Jött az elektromos fűtés: eszméletlen drága tud lenni, ha az ember konstans hőfokra vágyik és nem akar megfagyni.

Gáz? – dobta be a kérdést az unokatesóm.

A család első reakciója egybehangzóan a ‘veszélyes’ szó volt. Talán még a gázfűtés a legbarátibb megoldás a pénztárca szempontjából, de sok a kockázat.

Nem tudom, hogy addig a percig csak megfigyelt, vagy még a tiramisu hatása alatt volt, de megszólalt a testvérem is: ‘Gyerekek, a megoldás linkjét elküldtem a családi csoportba.’

Egyszerre nyúlt mindenki a telefonja után, ahol egyetlen linket találtunk:

klimaglobal.eu/hoszivattyu

Az addig fecsegő társaság elhallgatott és mindenki a Klímaglobál oldalát tanulmányozta.

A tesóm által megoldásnak titulált link a hőszivattyút rejtette, amire addig egyikünk sem gondolt. Pedig az egyik leggazdaságosabb és nem mellesleg leginkább környezetbarát megoldás a fűtéstechnika és vízmelegítés terén. De adott esetben hűteni is képes a belső légteret ingatlanunkban.

A kinti dermesztő hideg sem akadály, a lakást képes felfűteni a hőszivattyú, ami a víz felmelegítésére is alkalmazható. Már meglévő modern központi fűtésrendszerhez is installálható.

A környezeti energiát felhasználó hőszivattyúnak köszönhetően pénztárcabarát módon tehetjük házunkat zöldebbé, energiatakarékosabbá. És ez nem csak elsőre hangzik jól, hanem ahogy beleássuk magunkat a témába nem találunk ‘apró betűs részt’ sem.

Az anyagi oldalát tekintve a befektetés abszolút megtérül, hiszen minimális áramfelhasználással működik és Magyarország egyes területein még támogatják is az úgynevezett H-tarifával az áramszolgáltatók. A H-tarifa igénylése esetén a hőszivattyú által felhasznált áram alacsonyabb áron kerül kiszámlázásra az év bizonyos hónapjaiban, pontosítva a téli időszak alatt.

Hogy minél optimálisabb megoldást találhassunk igényeinknek megfelelően többféle hőszivattyú közül választhatunk. 

A hőszivattyúk fajtáiról és működési elveiről bővebb leírást találtunk a klimaglobal.eu/hoszivattyu oldalon, így már tisztában voltunk vele, hogy a talaj termoenergiáját a talajkollektoros és talajszondás hőszivattyúk, a levegő hőjét a levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyúk, a talajvíz segítségét pedig a kútvizes víz-víz hőszivattyú használja fel a melegítés és fűtés során. Ez a kisokos sokat segít a hőszivattyúk skálájának átláthatóságában.

A megújuló energiában rejlő lehetőség csodálatos, amit a hőszivattyúnak köszönhetően bárki tud élvezni. És ehhez nem feltétlenül kell új házat építeni, mivel a már meglévő modern központi fűtésekhez is csatlakoztatható. Ezt a Klímaglobálnál is támogatják és egyeztetni kell csak a szakemberrel, hogy nálunk megvalósítható vagy sem.

Egyetértettünk abban ha pálmaházunk nem is lesz, de az otthonainkban a már eddigi tudatos lépéseink mellett a hőszivattyú alkalmazásának is utána járunk, amihez nagy segítséget nyújt a weblapon található kapcsolatfelvételi felület.

Mindenkinek cserepes növényt és hőszivattyút kívánunk legkésőbb a következő Nőnapra!