A növények és az online filmnézés

Nemrég elkezdtem szobanövényeket tartani, mert rájöttem, hogy nem csak, hogy nagyon jól mutatnak a lakásban, de jobb lesz tőlük a levegő és a közérzetem is. Mivel azonban nem sokat tudtam a növényekről, a nagymamámtól kértem tanácsot, aki nagyon ért hozzájuk. Hatalmas kertje van, tele mindenféle virággal, bokorral és fával, és a lakása is tele van szobanövényekkel. Több óra, míg mindet végiglocsolja, de nagyon szereti őket. Mikor felhívtam őt tanácsért, átinvitált, hogy személyesen mondhassa el a tudnivalókat.

Mikor átmentem hozzá, már kikészített nekem néhány cserép virágot, hogy vigyem el ajándékba. Zöldike, fikusz, anyósnyelv, könnyező pálma. (Felírtam a neveket, nehogy elfelejtsem.) Elmondása szerint ezek mind nagyon ellenálló és alacsony igényű növények, kezdő növénytartóknak ideális. Nagyon megörültem az ajándéknak, aztán figyelmesen végighallgattam, hogyan kell őket gondozni, leírva a legfontosabbakat. Aztán kiültünk a kertbe, nagymamám süteménnyel kínált, és mivel régen találkoztunk, megkértem, meséljen egy kicsit, mivel telnek mostanában a napjai. Elmondta, hogy a növények és a kutya (van egy kis spániele) gondozása mellett nincs túl sok dolga mostanában. Esténként régebben sokat olvasott, vagy tévézett, de a szeme már túl rossz az olvasáshoz, a tévében meg sosem jó a műsor. Az online filmnézést javasoltam neki, mert manapság már nagyon sok film elérhető az interneten, senki sincs már ráutalva a tévéműsorra. A nagymamám szeret haladni a korral, ezért nem idegenkedik a számítógéptől. Van egy laptopja, amin szívesen internetezik, vagy e-mailezik az ismerősökkel, az online filmnézést viszont még nem próbálta. Lelkesen fogadta a tanácsomat és kérte, hogy mutassam meg neki, hogy működik a dolog.

Elővettük a laptopját, és megnyitottam a mozi.ma oldalát a böngészőjében. Azért ezt az oldalt ajánlottam neki, mert itt magyar nyelven nézhető filmek között böngészhetünk, a nagymamám ugyanis nem beszél idegen nyelveket és feliratot olvasni sem tud a szeme miatt. Segítettem neki regisztrálni a mozi.ma oldalán, aztán megmutattam, hogyan kereshet a filmek között. „Hát ez csodálatos” – lelkendezett a nagymamám, és elkezdte felsorolni a kedvenc filmjeit, amiket meg kellett keresnünk. Ezeket mind elmentette a könyvjelzői közé, hogy később megnézhesse őket. Aztán megmutattam neki, hogyan tudja a laptopját egy kábellel a tévére kötni, hogy kényelmesen nézhesse a filmeket.

Mindketten nagyon boldogan váltunk el aznap, én az új növényeimmel és a tudattal hogy segíteni tudtam a nagymamámnak, ő pedig, hogy végre lesz mivel kitöltenie az estéit.

Két hét múlva a családi ebéden már boldogan újságolta, milyen sok filmet megnézett már a mozi.ma oldalán. Meglepetésemre a régi filmek mellett nagyon sok új filmet is felfedezett, amik nagyon tetszettek neki. Sőt, rákapott néhány sorozatra is, köztük például a Breaking Bad-re ami az egész családot sokkolta. Tudtuk a nagyinkról ugyanis, hogy nem konzervatív, de az azért mindenkit meglepett, mennyire leköti egy drogdílerről szóló sorozat. „Egyszerűen nem tudom abbahagyni. Véget ér egy rész és muszáj megnéznem  a következőt.” – mondta bűntudattal vegyes hangon. „Üdv a generációnkban, nagyi” – mondta a húgom, és ezen mind jót nevettünk. Elhatároztuk, hogy szervezünk majd közös filmnézős esteket a nagyinál, ahol együtt nézhetjük az új kedvenceit.

Ő pedig azóta is az elsőszámú tanácsadóm, ha a szobanövényekről van szó. Egyébként pedig az új növényeim remekül vannak, és ezt mind neki köszönhetem. Már azt tervezem, hogy milyen növényekkel fogom bővíteni a családot. Aloe verát mindenképpen szerzek és lehet, hogy megpróbálkozom az orchideával is. Remélem, egy nap nekem is akkora gyűjteményem lesz, mint a nagymamámnak.