Vidéki változatosságok

Vidék-város. Mekkora különbség! Az egyetemen egy barátnőmmel osztottam meg kollégiumi szobámat, aki Bicskére esküdött. Úristen, én azt nem bírnám ki hosszú távon, mondtam erre mindig. Ő meg a várost nem bírta volna. Azóta is vidéken él, dolgozik. Nem tudott megbirkózni a nagyvárossal.

Én jól elvagyok a fővárosban. Sok a benyomás, ami ér, inspirál naponta. Csak úgy kapkodom a fejem. Mint sokan, én is „áldozatául estem” a környezettudatosságnak, ami manapság igen népszerű. Vicces, hogy népszerűnek nevezem, mintha egy hobbi lenne, holott fontos szerepet kellene betöltenie az emberek életében. Nem azt mondom, hogy bajom van azokkal, akik nem környezettudatosak, egész egyszerűen azt gondolom: kár!

Vasárnaponként kijárok a piacra, ahol kis növénykéket, virágokat is árulnak a szokásos fűszernövényeken kívül. Nem a növények miatt járok ki a piacra, de feltűnik, ha valami szépet látok, és bizony meg is veszem.

Itt találkoztam azzal a kaktuszokat áruló nénivel, akinek a fia később a párom, majd férjem lett.

Sokat besegített neki a fia, és beszélgetni kezdtünk.

Megtudtam, hogy Tolna megyében növényboltjuk is van a földjükön kívül, ez saját vállalkozásuk. Nem is szólva az állatokról, amiket tartanak. Mint fentebb írtam, nemigen konyítottam a növényekhez, állatokhoz, de szerencsére ez sose volt probléma a párkapcsolatunk során…

Így esett, hogy vidékre kerültem. És hát mindenki tudja, hogy változásra szükség van. A változás nem szükséges rossz, hozzátartozik az élethez. Nekem is nagyot kellett nyelnem, mielőtt beültem első utamra párom kocsijába.

Először sokkolódtam az élmények hatására, de a hét végén már a növényboltban is besegítettem, szigorúan csak az eladásban.

Az állatokhoz nem annyira mertem ekkor még kimenni!

A hónapok teltek, ez is megváltozott. S ahogy teltek, feltűnt, újdonsült családom milyen keveset fizet „rezsiként,” vagyis vizet: saját kútjuk volt. A fűtést a házban viszont gázkazánnal oldották meg. Az állatok esetében hőpótlás kellett télen, nehézkes volt a melegen tartás.

Párom nem nagy szaki, nem volt összehasonlításra módja.

Itt jön képbe a környezettudatosság. A vasárnapi piacokon előadások is voltak. Csodálkoztam, hogy ezekre nem jártak el ők, gondolom, az eladás volt a lényeg, és itt nem bántani akarom őket, csak hát furcsálltam, hogy nem ismerik ezeket az új technológiákat.

  • Tudod, mennyibe kerül egy padlófűtés szerelés? – legyintett leendő anyósom, amikor felvetettem neki a padlófűtést a mezőgazdasági épületekben. Anyósom volt, hogy teljesen egyedül vitte a növényboltot, amikor a fia szállítmányokkal volt úton, vagy az állatokra figyelt. Gyakran gondolt rá, hogy abbahagyják a piacozás, de hát, minden fillérre szükség volt.

Tudtam, hogy mennyibe kerül, sőt, a spórolást is kiemeltem, mert az egyik előadáson, amin részt vettem, pont ezzel kapcsolatban említettek meg egy elektromos padlófűtéssel kapcsolatos honlapot, amin minden, de minden szerepelt, nemcsak a típusok, módszerek, hanem a padlófűtés szerelés mikéntje. Mert miért ne lehetne a padlófűtést a mezőgazdaságba is bevezetni? Nem kötelező mindenkinek ragaszkodni a hagyományokhoz. És miért ne alakíthatnánk ki új, egészséges, környezetbarát hagyományokat az állatok számára is? Miért válasszuk a nehézkesebb módszert, ha ott a másik, jobb, biztonságosabb? Lustaságból?

Az anyósom minden volt, csak nem lusta. Egy hétvégén csak ketten voltunk a növényboltban. És egy hétvége alatt meggyőztem.

Félretehettük a keserű anyósvicceket ezek után, mert érezte, hogy fontos nekem is a föld és a vállalkozás jövője. Azért a 15 éves garancia is sokat nyomott a latba, ha meg, hogy elég az áramért fizetni, nem kell a gázért. Elég az a családi házra. Meg, hogy a padlófűtés szerelést nem neki kell megoldania.

Nem mondom, fontosak a hagyományok. Főleg vidéken. De anyósom már büszkén meséli az embereknek a föld és a tanya újításait. Nem csak a városban fontos mások inspirálása, azt hiszem.

Bár az új családom vállalkozásába „fektettem be” először ezt a tudást, megfontolandó, hogy a saját életteremet illetően is hasznosítsam azokat. Még ha Tolnába is költözöm, biztos, hogy tisztában akarok lenni ezekkel az új módszerekkel!