Alkoholista lett a kedves barátom, segítenem kellett

Az alkoholizmus közel sem mondható vidám témának. Annak ellenére, hogy mennyien veszik félvállról, esetleg még poénkodnak is rajta, az egyik vezető oka a korai elhalálozásnak. Ráadásul hazánk egy kifejezetten rossz helyzetben lévő ország ebből a szempontból, ugyanis nálunk kiemelten sok az alkoholista. Szerintem mindenki tud legalább egy esetet mondani a közvetlen ismeretségi köréből vagy a családjából, és a szakértők szerint még így is súlyosan alá vannak becsülve a számadatok. Viszont ha családtag, vagy egy kedves barát lesz az alkohol rabja, az határozottan elkeserítő tud lenni. Én már sajnos végignéztem, ahogy a nagyapám leépült és meghalt az ivás miatt, viszont amikor a legjobb barátom lett alkoholista, akkor már nem voltam cselekvőképtelen kiskorú, mindenképpen segítenem kellett.

Egy kertészet tulajdonosa ez a barátom, és egyik családi tragédia érte a másik után. Ebbe most nem mennék bele részletesebben, de egy gyengébb lelkű ember nem is biztos, hogy túlélte volna mindazt a megrázkódtatást. Ő nem jókedvében vagy unalmában lett alkoholista, tényleg valami olyasmit keresett, ami tompíthatja a fájdalmát. Csakhogy túlzásba esett, és rászokott, utána pedig nem bírta abbahagyni. A vállalkozását vezette ugyan, de elkezdett igénytelenné válni magával szemben, elzárkózni, és aggódtam, hogy a végén teljesen tönkremegy. Szakszerű segítséget kellett keresnem, mégpedig olyat, ami nem vonja ki fél évre az életből, és ahol rendesen, odafigyelve kezelik szakértők.

Találtam is egy magánklinikát, ahol ahol az alkoholelvonó kezelés mindössze 28 napig tart, és nagyon magas a sikerrátájuk, szóval tudhatnak valamit. Egy olyan család üzemelteti, ahol két gyógyult alkoholista is van, tehát abszolúte van tapasztalatuk. Arról nem is beszélve, hogy egy neves addiktológus is kiveszi a részét a munkából, ahogyan a gyógyult egykori kezeltek. A dolog nem tűrt halasztást, a lehető leghamarabb felkerestem a barátomat, és ellentmondást nem tűrően kijelentettem, hogy el fog ide menni, és kikezelteti magát, mert nem fogom még egy szerettemet a pia miatt elveszíteni. Talán a határozottságom tette, de meglepő módon szinte azonnal beleegyezett, főleg azért, mert ilyen gyorsan lehet jó eredményt elérni. A kezelése hamarosan kezdődik, én pedig őszintén, tiszta szívemből remélem, hogy azt az embert kapom utána vissza, akit annak idején megismertem.