Autók fotoszintézise

Tőlünk pár utcányira található az egyik kedvenc virág-és növényboltunk, ahonnét minden kedves nőnemű rokonunk kapja az általa előírt, születésnapi csokrait: az előírás valamiért mindig némi színjátékkal társul, ugyanis a rokonok mindig úgy lepődnek meg az „ajándékoktól”, mintha azelőtt nem diktálták volna le részletesen, milyen virágokat szeretnének kapni, önzetlenül. Szerencsére, nem ördögtől való dolog számomra virágot vásárolni nekik: az üzletben rendkívül megnyugtató atmoszféra fogadja az embert, ráadásul igen jóban vagyunk a szemtelenül fiatal tulajdonossal, Marcival.

A virágüzletben uralkodó természetbarát hangulat hatására – legutóbbi látogatásom után – azon kezdtem el gondolkozni, hogy mik lehetnének azok a lépések, amelyek egy ilyen „zöld hangulatú élet” megvalósítását segítenék elő. Mivel legalább két járművezetőnek is véletlenszerű szándékában állt majdnem elgázolni hazafelé, így az autók gondolatkörében forogtak tovább az elmebeli fogaskerekeim. A túlnépesedés és legfőképp az autós közlekedés nyújtotta kényelem miatt igencsak nehéz lenne elképzelni, hogy egyik napról a másikra eltűnjenek a világból. A különféle alternatív megoldásokat pedig, mint például az elektromos kocsit vagy a napenergiával működő autót – viszonylag magas áraik miatt – nem engedheti meg magának mindenki. Olyan eljárásra van tehát szükség – gondoltam – amely nem eltünteti az autókat, hanem környezetkímélőbbé teszi azokat valamilyen módon.

Így jutott eszembe az autótisztítás gondolata: minek pazarolnánk ugyanis több, mint száz liternyi vizet járműveink tisztán tartására, hogyha ezt könnyedén megúszhatjuk szárazon is. A SAFETY WASH termékei remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy autóinkat környezetbarát módon tegyük makulátlanul ragyogóvá. Az esetleges bírálatok és félreértések elkerülése érdekében fontos megjegyezni, hogy a vízmentes autótisztítási eljárás hatóköre nem terjed ki a több napos, autónkon kőkeménnyé száradt sárpanelekre, valamint a nagyméretű munkagépekre sem. Ilyen esetben mindenképp szükséges valamilyen módon “előtisztítani” a járművet, hiszen ilyenkor nem csak a normál szennyeződéseket kell eltüntetni. Nem is állította róla senki, hogy minden keréken guruló járművet egy szempillantás alatt sterillé és csillogóvá varázsol, viszont olyan előnyökkel rendelkezik, amely mind számunkra, mind pedig környezetünk számára kifizetődő lehet: idő-és energiatakarékos, víz felhasználása nélkül nem szennyezi tovább vízkészleteinket. Mindezen kívül meglehetősen kényelmes is: legyen szó akár a saját kocsibeállónkról, akár egy belvárosi parkolóról, gond nélkül elvégezhetjük a tisztítási folyamatot. A technika ugyanis rendkívül egyszerű: a koszosnak vélt felületet csak le kell permeteznünk a SAFETY WASH megbízható termékeivel, aztán egy törlőkendővel szárazra, majd fényesre törölni az egészet.

A végén annyit gondolkoztam a Föld megmentésén, hogy bele is fájdult a fejem. Gyorsan ajánlottam a száraztisztítás eljárási módját több autótulajdonos barátomnak, köztük Marcinak is. Pár héttel később a szokásosnál is szélesebb mosollyal várt boltjában: „A SAFETY WASH az új hobbim” – mondta nevetve. Azt is hozzátette még, hogy olyannyira megkedvelte ezt a kevés fáradságot igénylő, természettudatos módszert, hogy újabban filmnézés helyett is az autóját tisztítja, miután hazaér a munkából. Úgy is fogalmazhatnék, hogy mindenki jól járt így: Marcinak lett egy új magánszenvedélye, én örökkétartó baráti kedvezményre lettem jogosult a bolt minden egyes virágszálát és kaspós növényeit is beleértve. Persze, a bolygót se felejtsük el: eggyel kevesebb ember használ el feleslegesen óriási vízmennyiséget egy egyszerű négykerekűért.