Nemcsak jól bírják a növények a klímát, segítenek javítani a szoba levegőjét

Mindenkinek van valami hobbija, amivel szívesen foglalkozik, akár rengeteg időt és pénzt is áldoz rá. Vannak, akik sportolni szeretnek, mások kirándulni, olvasni vagy valamilyen kreatív hobbijuk van. Én úgy vettem észre, az én hobbim picit szokatlanabb a másokénál, ámde nem vagyok kevésbé lelkes ezzel kapcsolatban… az én hobbim a növények. Jó, persze nyilván több ember van, aki szívesen foglalkozik kertészkedéssel, de én most nem kertészkedésről beszélek, hanem otthon, a lakásban tartott növényekről. Jelenleg már több mint 130 cserépnyi pozsgás, orchidea, zöld futónövény és egyéb virágok, kaktuszfélék vannak a lakásban. Néha persze problémás ennyi növénnyel élni együtt, de alapjáraton nagyon széppé, kedvessé teszik a lakást, én nem bántam meg, hogy úgy döntöttem, így fogok élni.

Amire viszont nem számítottam az az, hogy az életemnek nagyon sok aspektusát fogja befolyásolni ez a hobbi. Mivel élő, létező dolgokról van szó, amikor pl. azon gondolkodtam, hogy klímát szereltetek a lakásba, mert már elviselhetetlennek tartottam a nyári melegeket, alaposan utána kellett olvasnom, hogy ennyi növénnyel egyáltalán szabad-e, érdemes-e, nem fogja-e megölni őket a klíma. Szerencsére csupa olyan bejegyzést olvastam a neten, amelyek abban erősítettek meg, hogy a legtöbb növény jól bírja a klímaberendezést, amiről pedig úgy sejtem, hogy nem, azt majd másik szobába viszem, ahol nem lesz légkondi. Ami még szintén érdekelt, hogy ha a fűtés klímával történik szintén, az milyen szempontokból befolyásolja a növények élettani folyamatait.

Mármint, úgy voltam vele, hogyha már meglesz a klíma, akkor széleskörűen próbálom meg felhasználni. Egy nagyon kedves barátnőmék pont nemrég szereltettek klímát, és ők például nagyon támogatják a fűtést klímával, nekik nagyon bevált. Engem viszont az ijesztett meg, hogy mesélte Ági, hogy miután több héten át a fűtés klímával ment az egyik szobában, az ott lévő növények közül kettő lassan meghalt… Ennek viszont nem örültem. Mármint, ha az embernek nem annyira fontosak a növényei, akkor szerintem el tudja viselni, ha egyet, kettőt le kell cserélni, de nálam a legtöbb növény már évek óta velem van, nem szerettem volna, ha annak az áldozata lesz, hogy én fűteni klímával akarok ezentúl. Szóval ennek is alaposabban utánajártam,

Tulajdonképpen végül arra a következtetésre jutottam, hogy nemcsak, hogy annyira nem ártalmas a klíma a növényekre, hanem az embernek jót is tesz, ha a légkondival hűtött levegős szobában vannak növényei, mert segítenek javítani a légkondicionált levegő minőségét. Arra pedig utólag rájöttem, hogy a barátnőm virágai nem a klíma miatt pusztultak el, hanem mert sajnos megtámadta őket valami növénybetegség.

Miután tehát sikerült alaposan utánajárni a témának, nem maradt más hátra, mint keresni egy céget, aki jó árakon dolgozik. Tulajdonképpen nem kellett sokáig keresnem, mert Ági ajánlotta is a Fábián Klímát, akikkel végül tényleg fel is vettem a kapcsolatot, és pont valami szuper kedvezményt kaptam el, így egy nagyon jó minőségű Bosch klímát sikerült felszereltetni, nagyon kedvező áron. A növények azóta is jól bírják, sőt, még ajándékoztam is pár nagylevelűt Áginak, aki állítja, hogy érezte a szoba levegőjének minőségváltozását, ahogy bekerültek a virágok!