Növényboltban kaptam tippeket a tökéletes konyhához

Nagyon sok helyen laktam már az évek során. Szinte minden évben új helyre költöztem, volt, hogy többször is. Manapság pedig nem is olyan egyszerű megtalálni a tökéletes lakást, és nem is olyan nagy a kínálat. Minden lakás keresés előtt eldönti az ember, hogy milyen helyen is szeretne lakni, de aztán ahogyan telik az idő és nem olyan szerencsés, hogy megtalálja álmai lakását, elkezd kicsit lejjebb adni az elvásárokból.

Számomra mindig két nagyon fontos dolog játszott szerepet lakás választáskor. Az egyik az, hogy egy világos, kellemes hangulatú lakást találjak. A másik pedig az, hogy olyan konyha legyen a lakásban, ahol könnyedén el tudom képzelni a mindennapjaimat. Szerintem ezzel végsősoron minden nő így van. Ha nem is főzünk minden nap, de azért valamit mindig kell csinálni. Akár csak egy kávét főzni, szendvicset csinálni, vagy elmosogatni. Az eddigi lakásoknál elsőre mindig úgy éreztem, hogy nagyon szuper a konyha, lesz helyem nekem is, és lesz helye minden dolognak is.

De valahogy mégis tévedtem. A hónapok múlásával előjöttek olyan hibák vagy hiányosságok, amik azért megnehezítették a mindennapokat, és tekintve, hogy nem saját lakásról van szó, az átalakítás nem mindig jöhet szóba.

A legutolsó helyen egyből a lakásnál, volt egy kis növényárus bolt. Sokat jártam oda, mert szeretem, ha van frissen vágott virág a lakásba és mindig gyűjtögettem be új cserepes növényeket is. Ennek köszönhetően egy idő után össze is barátkoztam az ottani eladóval, akivel sokszor sok mindenről beszélgettünk. Így jött szóba az is, hogy már megint nem olyan lakást sikerült találnom, ahol felhőtlen a főzés. Nem férnek el az edények, nincs elegendő hely a konyhapulton, nem elég világos stb. Kriszti, az eladó javasolt nekem egy weboldalt, ahol tök jól összegyűjtötték azokat a szempontokat, amiket nem árt figyelembe venni a konyha kialakításakor.

A panellakásoknak sok esetben az a hátránya, hogy a konyhát elég kicsire tervezték. Ahogyan az oldalon böngésztem világossá vált számomra, hogy ez nem feltétlenül okoz problémát, hogyha akár a kicsit helyet is, de praktikusan berendezik. Mindennek a kulcsa a megfelelő konyhabútor. Akár kicsi, akár nagy hely áll rendelkezésre oda kell figyelni arra, hogy praktikusan legyen megtervezve, kialakítva. A mostani konyhám első hibájára itt már rá is találtam. Kevés olyan lakás van, ahol lenne lehetőség külön kamra vagy spájz kialakítására, ezért az alapanyagok tárolása is általában a konyhában, a konyhaszekrényben történik meg. Ilyenkor pedig az oldal figyelmeztetése szerint is figyelni kell arra, hogy például ez általában a tűzhelytől minél messzebbi ponton legyen megtalálható, azért, hogy az alapanyagok a lehető legtovább elálljanak. Hát nálam az erre a célra kialakított szekrény pontosan a tűzhely mellett található. A második hibát a konyhapultról adott tanácsok részben olvastam. Egy-egy hosszabb főzés alkalmával, már szinte kényelmetlen volt a konyhában lenni, és ez most derült ki számomra, hogy azért lehetséges, mert a konyhapult túl alacsonyan van. Ráadásul a felső konyhaszekrény is kicsit a szokásosnál lejjebb került, így kénytelen az ember mindig lehajolni kicsit.

Ezek olyan dolgok, amiket egy képről nem biztos, hogy egyszerre felismer az ember. Sőt még ha belép a lakásba körülnézni, akkor sem biztos, hogy meglátja. Hiszen ilyenkor szerintem sokan, mint én is elsőre annyit láttam meg, hogy szépen harmonizálnak a színek például.

De most már tudom, hogy ezekre oda kell figyelni. A weboldal, ahonnan a tippeket gyűjtöttem egyébként itt érhető el.  Örülök, hogy sikerült átolvasnom és ilyen sok dologra rávilágított. Legközelebb, ha költözök valahová, vagy például már a saját konyhám kialakításán gondolkodhatok, biztosan használni fogom az innen gyűjtött tippeket én is.