A legjobb ajándék a kinti sütögetés öröme

A szüleim imádják a kertjüket. Ha tehetik, állandóan kint vannak, kertészkednek, gondozzák a veteményest, vagy csak ülnek a kerti asztalnál és beszélgetnek, kártyáznak. Mikor hazajárok, mindig ott találom őket. Ilyenkor mind leülünk az asztalhoz egy kancsó hideg limonádéval, én mesélek a dolgaimról és ők az övéikről. Elmondják, hogy vannak a liliomok, hogy érzik magukat a rododendronok, és hogy idén milyen a cukkini-termés.

Ezen a hétvégén is ez volt a program. Anyukám épp a paradicsompalántákról beszélt, amikor egy elejtett megjegyzéséből („reméljük, megérnek apád születésnapjára”) feleszméltem: majdnem elfelejtettem apukám születésnapját! Alig több mint egy hetem volt kitalálni és beszerezni az ajándékát, és idén először ötletem sem volt. Valami különlegessel szerettem volna meglepni, de mivel nincsenek nagy igényei, nem volt könnyű dolgom. Nem igazán szereti az öltözködést, ezért a ruhanemű vagy óra nem jöhetett szóba. Elektronika terén mindene megvolt, amire vágyhatott: jó tévé, hangszórók, okostelefon. Mostanában a rossz szeme miatt nem igazán olvas, így a könyv is kilőve.

Amikor hétfő reggel bementem dolgozni, még mindig semmi ötletem nem volt. Ebédszünetben elmeséltem a problémámat egy kollégámnak, aki erre lelkesen elárulta: ő mindig is nagyon rossz volt ajándékozásban, sosem tudta, mivel tudna örömet okozni ismerőseinek, ezért a születésnapok és a karácsonyok mindig borzasztó stresszesek voltak a számára. Aztán felfedezte az ajándék varázslót, ami olyan tanácstalan emberek számára tud ötletet adni, mint ő. Csak beírod, kinek keresel ajándékot és kidob egy rakás dolgot, aminek az illető örülhet.

A hallottakon felbuzdulva fel is kerestem az oldalt. Ahogy a különböző ajánlatok között böngésztem, egyszerre rátaláltam: grillezés! Hát persze! A kertből már csak egyetlen dolog hiányzik, ez pedig a kerti grill. A szüleim gyakran bográcsoznak, ezért biztos a grillezést is örömmel kipróbálnák. Ráadásul ott van az a sok saját nevelésű zöldség, amit meg lehetne grillezni. Meg is rendeltem a grillsütőt, és már alig vártam, hogy láthassam apukám arcát, amikor megpillantja az idei ajándékát. Annyi kertben űzött tevékenység közül csak a grillezés maradt ki, de már nem sokáig!

Néhány nap múlva meg is érkezett a grillsütő, épp időben, hogy a szombati kerti partira elvihessem. Mikor eljött a nagy nap, gondosan becsomagoltam a hatalmas dobozt és nagy nehezen beügyeskedtem a kocsim csomagtartójába. Mikor odaértem a szüleim házához, már nagyban ment az ünneplés, a rengeteg rokon és ismerős mind a kertben élvezte a nyári napsütést, és dicsérte a gyönyörű virágokat és a rendben tartott veteményest. Apukámék bográcsozni készültek, én pedig izgatottan arra gondoltam, még nem is sejtik, hogy jövőre ilyenkor már grillezéssel nyűgözhetik le a vendégeket.

grillezés

Az étel remekül sikerült, aztán, mikor már a tortából is csak romok maradtak, előszedtem a csomagtartóból a dobozt és odacipeltem apukám elé. Hát ez meg mi a szösz? Tankot kapok? – kérdezte apukám a nagy csomag láttán. Aztán elkezdte bontogatni, és a mosolya egyre szélesebb lett, ahogy kezdett rájönni, mi is van a dobozban. Ez igen! – mondta boldogan, és neki is állt, hogy felállítsa a sütőt a kertben. Anyukám szintén nagyon örült és már elkezdte tervezni, miket fog a sütőn elkészíteni. Még jó, hogy megértek a paradicsomok! – mondta. Nincs is jobb a grillezett paradicsomnál!

Azóta a kerti témák szerves részét képezi a grillezés. Sőt, gyakran, ha látogatóba megyek, apukámat a grill mellett találom, ahogy épp nagyban forgatja a hatalmas cukkini és padlizsán szeleteket a rácson. Nekem meg már csak azon kell aggódnom, mivel tudom ezt az ajándékot jövőre überelni.