Illanó illat?

Kis korunktól kezdve fejlődnek az érzékszerveink. Egyre több hangot ismerünk meg, egyre több ízt és egyre több illatot, szagot. Új dolgokat tapasztalunk és rájövünk, mi az, amit szeretünk, és mi az, amit kevésbé, vagy mi az, amitől egyenesen felfordul a gyomrunk. Sokszor nem is gondolnánk, hogy egy-egy illat mekkora hatással lehet ránk. Rózsaillat? Máris nagymamám kertje ugrik be, ahogy tündökölnek a virágok a napfényben és a vörös, sárga szirmok csak úgy ontják magukból a kellemesebbnél kellemesebb illatokat. Frissen nyírt fű? Nyár, üde tóparti ház, szabadság. Ezek enyhébb illatok, kevésbé erős hatással. Gondoljunk bele, mit éreznénk sokkal töményebb illatok esetén. Ezt könnyen megtapasztalhatjuk, ha felkeresünk egy növényekkel foglalkozó boltot és beszerzünk az ott kapható illóolajokból. Az illóolajok tömény, zsírban oldódó anyagok, amik elképesztően erős illattal bírnak. Rengeteg féle fajta van belőlük, és többnyire különböző illatuk mellett különböző hatással is bírnak. 

Én személy szerint nagyon rossz alvó vagyok. Ezt az alaptulajdonságomat a stressz, frusztráció és a hétköznapok problémája nagyban befolyásolja. (Általában rossz irányba.) Minden létező dolgot javasoltak már, de amik tényleg el tudtak lazítani, azok az illóolajok voltak. A Pipere Portán hosszas böngészés után a levendulára esett a választás, amely nem csak természetes nyugtatóként funkcionál, de emellett nagyon kellemes az illata is. Hasonló hatásokkal rendelkezik a citromfű olaj – ami szintén megtalálható a Pipere Porta oldalán -, de ez az erősebb levendula mellett citrusosabb, és sokkal és könnyedebb az illata. Számomra már-már hihetetlen volt, mennyi féle növényből készülhet illóolaj. Ha a citrusos illatvilágnál maradok, akkor ott a citromos borsmenta, amiről megtudtam, hogy könnyíti a légzést, segít enyhíteni a köhögést, ezek abszolút hatásosak lehetnek egy covid, illetve influenzajárvány idején.  Találtam édes narancs illatot, mely élénkítő hatású, segít a fogyásban és táplálja a bőrt. A mentának mind a fodor mind a borsmenta változatából készült olaj megtalálható az előbb említettek mellett a webshopban. Alapvetően én rágóból is jobban szeretem a mentolost, de azt soha nem tudtam, milyen pozitív hatásai vannak. Szintén élénkítő hatással van az emberekre, illetve fejfájás enyhítésére is nagyon jó, inhalálva vagy akár a bőrbe dörzsölve. Nekem a kialvatlanság miatt sokkal gyakrabbak a migrének és fejfájások is, így ennek a megoldásnak külön örültem, hiszen az ember nem szívesen tömi magát gyógyszerrel, ha van más megoldás is. De ezekben a vírusos időkben jó, ha van a frontvonalban felsorakoztatva a bacik és vírusok ellen egy kis pálmaolaj, ami lázcsillapító hatással bír, illetve szintén bacik és gombák ellen az orvosi zsálya illóolajok is nagyon erős fegyverek lehetnek. Most már nincs kifogásom, muszáj leszek rendelni a Pipere Porta oldaláról!

Azóta, ha becsukom a szemem, már nem csak mamám kertjét érzem, hanem rengeteg új illatot. Az új illatokkal pedig érzések is felszabadulnak. Nyugalmat, békét érzek. Kevésbé kapok el betegségeket, erősebb vagyok és sokkal jobban alszom. Innen is jól látható, hogy az illatok nem csak illatok, és az illóolajok nem illannak el olyan könnyen. Számtalan plusz jelentéssel kiegészülve lebegnek a szobánkban és adnak nekünk valami többet, jobbat. Tapasztald meg Te is, rendelj pár minőségi illóolajat a Pipere Portáról!