Kis lépések, nagy döntések a természet által inspirálva

Én plusz növények egyenlő boldogság

Gyerekkoromban sokat segítettem édesanyámnak hátul a kertben. Együtt ültettünk virágokat, locsoltuk, gondoztuk őket, a fákat, és a bokrokat. Vágtuk őket, gyomláltunk, újakat vásároltunk, szeretgettük őket, gyönyörküdtünk bennük, sőt, még énekeltünk is nekik. Ha jött a tavasz, izgatottabb voltam, mint karácsonykor. Alig vártam, hogy meglássam az első rügyeket, amiket a fák bontottak. Ezeket az apróságokat mindig is csodálatosnak, az élet igazi ajándékainak tekintettem.
A cseresznyefa illata, és a lehulló szirmok, amik beterítették az utcákat, alapvetűen romantikus hangolatot árasztottak, de az én lelkem szinte szárnyalt ilyenkor. Még most is lázba hoz az aranyeső, egy tulipán, a babarózsa, a hóvirág télen, a napraforgók az út szélén, a pipacstenger a mezőn, de még egy egyszerű tuja is, vagy a szomszéd néni alaposan gondozott muskátlijai is, amik a panel harmadik emeletének erkélyéről figyeli az arra sétáló járókelőket. A telken nem csak a legkacérabb, élénk színekben pompázó, frissítű illatú, különleges virágkölteményeinkre lehettünk büszkék, hanem a saját termelésű zöldségeinkre, és gyümölcseinkre is. Nem tagadom, egész éves, kitartó munkába telt, sok energiába, de a látvány, és a finom ízek mindig kárpótolták a monoton gyomlálást. Nincs ahhoz fogható, amikor a saját magad által termeszett gyümölcssalátádat majszolod a kert végéi fűzfa árnyékában hűsölve, a nyári melegben.

A természet gyógyító hatása, és megjelenése emberi környezetben

Egyes kutatások szerint a zöld szín látványa pozitív hatással van a testünkre, lelkünkre, és ezáltal az egészségünkre. A természet, a harmónia jelképe. Zöld környezetben, növények között megnyugszunk, és biztonságban érezzük magunkat. Nem véletlen, hogy gyakori a belső építészetben is a zöld szín nem csak kiegészítő dekorációként, visszatérő motívumként való alkalmazása, hanem egyre több helyen dominál is akár a falak kisebb felületek, vagy egy egész szoba lefestésével, akár nagyobb, több zöld színű berendezési tárgy használata. Népszerűek a kertvárosok, a rendezett kertre néző, hatalmas ablakok, de nem ritka az sem, hogy belső, fűtött kerteket üzemeltetnek a tulajdonosok, hogy kedvenc növényeiket megfelelő hőmérsékleten tudják tartani, és így egész évben tudjanak gyönyörködni a látványukban. Ha belegondolunk, egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem csak vizuális jelentőségük van, hanem érzékelhető hatással van egészségünkre, és a környezetünkre is – tisztító hatásuk miatt.
Gyakori, hogy a lakók már a lépcsőházakat is növényekkel dekorálják, nem csak otthonuk belső, és külső tereit. Természetesen az én lakásom is egy kész dzsungel.

A vállalkozásom, amit a gyerekkori szenvedélyem köré építettem

Annyira megszállottja voltam pici korom óta a virágoknak, hogy csak és kizárólag virágmintás ruhákban voltam hajlandó oviba menni, ahol természetesen százszorszép volt még a jelem is. Állandóan képes könyveket nézegettem, és amint megtanultam olvasni, már abba is beleástam magam, hogyan kell szakszerűen felnevelni a növényeket. Tízéves koromra kész szakértő voltam már, a gimnáziumban pedig jeles voltam biológiából. Eleinte kertészmérnöknek készültem, végül saját céget is alapítottam. Hálás vagyok érte, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akiket hasonlóan boldoggá tesz, hogy a természetet, a művészetet, a kreativitást, és a mérnöki tudásukat egy munkakörben tudják hasznosítani. Vannak kertészeink, de virágkötőink is – ugyanis növényboltot is üzemeltetünk, vállalunk esküvői megrendeléseket is. Csapatépítés gyanánt gyakran megyünk kirándulni, ilyenkor a táj szépsége, az erdők nyugodtsága egyszerre kikapcsol, és inspirál is minket. Mivel mindannyian természetkedvelők vagyunk, fontos számunkra a környezetkímélő megoldások mellett való döntés. Két éve döntöttem úgy, hogy nem csak energiatakarékosság, de költséghatékonyság szempontjából is érdemes lenne beruházni napelemekre. Hosszú távú befektetésnek bizonyult, de a napelem megtérülés mindenki számára garantált.
Számomra csak az volt a kérdés, hogy ez mikor következik be pontosan, ugyanis aggódtam, hogy nem engedhetek meg magamnak ilyesmit. A drasztiktus mértékben lecsökkent villanyszámlák már eleve, viszonylag rövid időn belül fedezik azt az összeget, ami egy napelem ára, és ez nem függ a rendszer nagyságától, és teljesítményétől sem. Mérlegelnem kellett ugyan, hogy megéri-e nekem, hogy a napelem megtérülése időben megfelelő számunkra; van-e vesztenivaló? A konklúzió az lett, hogy teljes mértékben okos döntés volt belevágni, ugyanis az energia, és a pénz, amit belefektettem, teljes mértékben megtérült. Beletelt egy kis időbe, de szerencsére ez a vállalkozásomban nem jelentett gondot, és amúgy is terveztem annyira, amennyi időt igénybe vett a napelem megtérülés.

Hálás természet, megtérült befektetés

Nem csak a pénztárcánknak tett jót a beruházás, de mivel az az energia, amit felhasználunk a növények gondozására, szintén a természetből fakad, sokkal boldogabban, nyugodtabban, használok mindent a növények fejlődésének érdekében. Nálunk minden csokor, minden dolgozó, minden dekoráció, és minden általunk gondozott, megálmodott, megtervezett, és ápolt kert boldog, mert a saját energiáit használjuk fel gyarapodásukhoz. Ez az igazi napelem megtérülés.