Haladok a korral

A rendszerváltás óta van egy növényboltom. Mindig erről álmodtam, mert imádtam a növényeket. Először csak egy apró házikóval indultam, ami az udvarunkon állt és ahonnan főleg vágott virágokat lehetett vásárolni és minimális mennyiségben, ritkábban cserepes növényeket is árultam. Idővel azonban béreltem egy nagyobb boltot a város egyik központi helyiségében, jelenleg pedig nem messze az otthonomtól van egy kertészetem is. A boltban továbbra is vágott virágot, valamint most már sokkal több cserepes növényt árusítok, a kertészetben pedig nemcsak szobanövényeket lehet vásárolni, de csemetéket is. Sőt, tavasszal palántákat is.

A sikerem titka a folyamatos és tudatos fejlődés volt. Például amikor megjelent a számítógép, akkor voltam több tanfolyamon is és megtanultam használni bizonyos programokat, amik megkönnyítették a munkámat. Főleg az a táblázat a kedvencem, abba aztán mindent lehet csinálni és számolni. 2002-ben vásároltam az első számítógépemet, aztán 2009-ben a következőt. Azt, amelyiktől végre sikerült megszabadulnom. Most már amennyit segített, olyan sokat rontott is, hiszen mindig ideges lettem tőle, annyira lassú volt. Úgyhogy elhatároztam, hogy vásárolok egy újat.

A lányom Budapesten lakik, kértem tőle, hogy segítsen nekem, mert tanácstalan vagyok. Sajnos ő sem értett igazán a számítógépekhez, hogy mit érdemes megvenni, de ismert egy különleges helyet ott, Pesten, ahol segíteni tudtak nekem. Ők magukat szerviznek nevezik, pontosabban számítógép és laptop szerviznek, de szerintem az amit csinálnak, sokkal több annál. Tanácsot adnak, vásárolhatsz náluk új gépeket, leadhatod a régit, amiből van amiért még fizetnek is, de ha nem, akkor is legalább megfelelő helyre kerül az elektromos hulladék és nem nálad porosodik tovább. Bevallom, hogy most adtam le az első számítógépemet is.

A PCMENTOR szerviz a lehető legjobb dolog volt, amit a lányom tanácsolhatott. Egyik hétvégén, amikor ott voltam náluk Pesten, elmentem a szervizbe. Szombaton 9 és 13 óra között vannak nyitva, mindkét boltban. Szóval bementem és kértem, hogy sürgősen segítsenek nekem, mert már annyira lassú a számítógépem, hogy a táblázatot sem volt kedvem kitölteni, ahol jelentkezni lehet új számítógép vásárlására. Mondták hogy semmi baj, az nem kötelező, csak azért van ott, mert vannak, akiknek egyszerűbb online elintézni ezt és majd csak egyszer bejöni a boltba, amikor a tényleges tranzakció történik.

Elmeséltem, hogy mit szoktam csinálni a számítógépemen, mire használom pontosan. Persze jól meglepődtek, hogy csak dolgozom rajta és nincs közösségi médiám és filmet nézni sem szoktam. Ami az elsőt illeti, bőven elég nekem, hogy mindenki hozzám jár a városból virágot vásárolni, a másodikkal pedig az a helyzet, hogy TV párti vagyok. Nekem arra kell a computer, hogy a dolgaimat intézhessem rajta: levelek, táblázatok, elszámolások blabla. Aztán persze érkezett a következő kérdés: mennyit szánok rá. Amikor mondtam, hogy mennyim van a dologra, a szervizes úr kedvesen felvilágosított, hogy ennyiből nem nagyon lehet számítógépet vásárolni, mert azok sokkal drágábbak, mint a laptopok, de azt mondta, hogy egy laptop tökéletesen megfelelne az én elvárásaimnak és jó árban tudnék vásárolni. Ötven éves lévén kicsit ódzkodtam a dologtól, de a fiatalember türelmesen elmesélte, hogy a laptophoz is tudok használni egeret, ha szeretnék. Sőt, mi több, lehet hozzá csatlakoztatni képernyőt és billentyűzetet is, ha nem tetszik az eredeti. Meg mondta azt is, és végül is igaza van, hogyha nem akarom hordozni, akkor csak nyugodtan tartsam állandóan ugyanott, ahol eddig a számítógép volt. De, ahogy elkezdtem gondolkodni, rájöttem, hogy nem is baj, hogyha magammal tudom vinni bizonyos esetekben, mert néha, unalmasabb napokon legalább az üzletből is tudnék haladni a munkával, nem csak otthonról. Ezt egy elég nagy előrelépésnek gondoltam és végül belementem a dolgokba.

Még egyszer pontosan átbeszéltük, hogy miket fogok pontosan az új laptopommal csinálni, aztán közösen kitöltöttük a már említett táblázatot a weblapjukon. Megígérte, hogy néhány napon belül jelentkezni fognak és így is volt. Érkezett egy e-mail, amiben szerepelt egy nekem szánt laptop, aztán beszéltem velük még telefonon is, elfogadtam a dolgot és megrendelték a gépet. Ők nem tartanak laptopokat és számítógépeket raktáron, hanem ők is rendelik valami nagykereskedőtől, esetleg gyártótól, vagy én nem is tudom, ami azért jó, mert nem egy bizonyos számú és fajtájú laptopból ajánlottak nekem egyet, ami raktáron van náluk, hanem úgymond a világ összes laptopja közül választottak nekem egyet ami árérték arányban és tudásában számomra a leginkább megfelel. Hívtak, amikor megérkezett a laptop a lányom pedig elment, kifizette és az első hétvégén haza hozta egy ajándék egérrel együtt. Segített átmenteni mindenemet a laptopra, majd fogta a számítógépemet és elvitte a fiúknak a szervizbe, mint hulladék.

Először szokatlan volt a dolog, de tudtam, hogy ha bármit elrontok, van három év garanciám a laptopra. De magát a formát igazából nagyon hamar megszerettem. Nagyobb problémát okozott ennek a legújabb Windowsnak a használata. Egyszer sikerült is összehoznom valami bakit, ami miatt folyton olyan dolgok történtek, amiket nem értettem, hogy miért történnek. Sajnos nem tudom ennél érthetőbben elmagyarázni, mert nem pontosan értettem én sem a dolgot. Azonban az állam is leesett, hogy mikre képesek ezek a mai szervizesek. Szóval, úgy gondoltam, ha garanciális a laptop, akkor nem viszem itthon senkinek, hanem felhívom először a PCMENTORt.

Csodák csodája, viszonylag hamar megértették, hogy miről hadoválok és elmondták, hogy tudnak segíteni anélkül, hogy el kellene vinnem a gépet Budapestre. Mondták, hogy van a gépemen egy program, amit ők rakták rá, amikor a Windowst telepítették. Normális esetben ezt egyébként nem szokták rá rakni, de a lányom kérte tőlük, pont az ilyen vészhelyzetekre, ami akkor volt. Szóval kérték, hogy indítsam el azt a programot, mert annak a segítségével távolról tudják vezényelni a laptopomat. Na ettől kicsit beijedtem és a kelleténél kissé hagosabban válaszoltam, de még ekkor is türelemmel elmagyarázta a szervizes a telefonban, hogy ez egy olyan program, ami csak akkor működik, amikor én engedélyt adok rá és csak az éri el a laptopomat, akit én megengedek, szóval aggodalomra semmi ok. Sikerült megnyugodnom, úgyhogy bekapcsoltam az adott programot és elmagyarázták, hogy mit kell csinálnom. Aztán körülbelül fél óráig csak annyit láttam, hogy a laptopom úgy csinál, mintha valami szellem irányítani. Aztán felhívtak és elmondták, hogy csak annyi volt a baj, hogy elállítottam néhány fontos dolgot a beállításokban, de sikerült mindent rendbe rakniuk.

Elmondhatatlanul hálás voltam, nem is gondoltam, hogy valami ilyen könnyen megoldódhat, pedig a vásárlás is zökkenőmentesen ment velük, de ez a távoli segítségnyújtás a kedvencem lett. Azóta mondjuk még nem volt rá szükségem, de olyan biztonságos érzés, hogy tudom, hogy ott vannak és bármikor számíthatok rájuk. És végre extra gyorsan haladok a munkámmal is, így sokkal több időm marad arra, hogy a kertészetben a növényeket gondozzam, amit imádok csinálni.