Nekem is kell tárhely? Igen!

Mostanában csupa technikai kérdés talál meg, pedig igyekszem ódzkodni attól, hogy számítástechnikával kelljen foglalkoznom. Csakhogy sok az olyan feladat, amihez ez elengedhetetlen. Boltot tartok fent, interneten árusítok, szóval mindenképpen belefutok abba, hogy bitekkel és bájtokkal kelljen foglalkozni.

Kell egy honlap!

Webshopom már régóta van, de úgy voltam vele, nekem az, a blog, meg a közösségi oldalakon való jelenlét bőven elég, mindent meg tudok oldani ezekkel az eszközökkel. Aztán kiderült, hogy ettől mégiscsak többre van szükségem. Az üzleteimnek már nem elég csak egy webshop és a rajta található néhány információ. Kell egy olyan oldal, amit tényleg portálként használhatok és akár szakmai körökben is megállja a helyét.

A mostani oldalaimat nem én, hanem a párom intézte, de szerettem volna az új oldalnál mindent átlátni. Most már tulajdonképpen 4 felületet kell menedzselni, ideje, hogy én is dönteni tudjak.

Be is iratkoztam egy online tanfolyamra és egy kicsit beletanultam a webfejlesztésbe. Nem tudok persze sokat, de nagyjából már látom, miről van szó.

WordPress-t kell telepíteni

Tudtam, hogy WordPress alapon kell honlapot építenem, ehhez pedig kell egy tárhely, amelyik alkalmas arra, hogy ezt a tartalomkezelőt ellássa. Azt is tudtam, hogy mindenképpen egy gyors, SSD alapú tárhelyet szeretnék, mert ez nagy biztonságot garantál, akkor is, hogyha sok fotóval és sok látogatóval kell számolnom, vagy esetleg valamilyen funkciót is adnék a weboldalhoz.

A tárhely üzemeltetője végül az a cég lett, akivel az egyik informatikus kollégám is dolgozik. LinuxCloud rendszert használnak. Ez limitálja azt, hogy egy ügyfél mennyi erőforrást használhat, vagyis ha valakinek a tárhelyét nagyon leterhelik, azt a miénk akkor sem lassul.

A rendszerre néhány kattintással lehet telepíteni a WordPress-t, még nekem is sikerült, pedig még mindig nem vagyok nagy szakértője a témának. Olyan csomagot választottam, amiben e-mailezni is tudok, úgyhogy a saját domainemmel tudom kialakítani az e-mail címeimet. Ez szerintem menő…

Tesztelni is lehet

Nagyon szimpatikus volt, hogy a tárhelyet 5 napig tesztelhettem, mielőtt végleg megvásárolom, mindent kipróbáltam rajta, így biztos voltam benne, hogy még én is tudom használni. Ingyen SSL tanúsítványt is kaptam hozzá, pedig azt mondták, ezt biztosan el fogom felejteni és majd az építés után fő a fejem a plusz költség miatt.

A védelem is nagyon erős a tárhelyen: van hozzá spam szűrű és olyan lehetőség is, hogy a hozzáférők IP címét szűrjem. Ezekre nekem nincs szükségem, de másoknak még jól jöhet.

Szerintem a szolgáltatás ára is nagyon jó, még az informatikus segítségem is bólogatott rá, úgyhogy szerintem mindenkinek megéri, akkor is, ha egyelőre nem használ ki minden lehetőséget.

Kemény tesztje lesz!

Jövőre lesz egy rendezvény, amiről néhány videót is szeretnék feltenni a netre, de ehhez nem a megosztókat, hanem a saját weboldalamat szeretném használni. Kíváncsi vagyok, hogy ez hogy fog sikerülni, ez lesz a rendszer nagy tesztje. De szerintem gond nélkül veszi majd az oldal.

Addig viszont keménye dolgozom a funkción és a dizájnon… Remélem, hamarosan bemutathatom majd az új művemet! Nem sietek, legyen szép!