Nyugodt utakon a telekre

Nemrég megörököltünk egy kis telket Pécs közelében, aminek igencsak megörültünk, hiszen így bármikor megvan a lehetőség, hogy a fővárosi szmogot friss, vidéki levegővel cseréljük fel. A méretes földdarabon egy elég kiterjedt veteményes található, ezen kívül gyümölcsfák, egy kis szőlőlugas, és egy picike házikó. A gyerekek ilyenkor fantáziájukat szabadon eresztve játszanak a burjánzó növények között, a szabad ég alatt, felfedezőset játszanak, dzsungeleset, bújócskáznak a hatalmas fák mögött, miközben csipegetik az érett gyümölcsöt.

Mi pedig a férjemmel végre kiélhetjük a kertészkedés iránti szeretetünket és belevethetjük magunkat az egész napos gyomlálásba, öntözésbe és szüretelésbe. Persze a munka, azon túl, hogy fáradságos, messzemenően kifizetődő, hiszen nincs is jobb érzés, mint a nap végén a saját termésből készített ételeket élvezni a vacsoraasztalnál.

Persze hátulütője is van a dolognak, ugyanis Budapestről Pécsre leautózni nem kis utazást jelent. Az egyetlen módja, hogy a több órás utat lerövidítsük, ha az autópályát használjuk, ehhez pedig beszerzendő az autópálya matrica. Ezt pedig most már online, a https://www.autopalyamatrica.hu/ weboldalon is megvásárolhatjuk. Az e-matrica előnye, hogy otthonról, kényelmesen megvásárolhatjuk az autópálya matricát, és már suhanhatunk is. Pár ezer forint egy hónapban, és cserébe rengeteg időt megtakarítunk.

Ez pedig nem utolsó szempont, ha az ember gyerekekkel utazik, akiknek, mint tudjuk, igencsak véges a türelme. Az autópályán való utazásnak ráadásul megvan az az előnye is, hogy az egyenletes sebességgel való, egyenes ívű haladás duruzsolása egy-kettőre elálmosítja a lurkókat, akik így gyakran az egész utat átalusszák. Ez pedig néhány óra plusz kikapcsolódás nekünk is a kemény kerti munka előtt. Így mi is nyugodtabban érkezünk meg a telekre, nem csak az ilyenkor csendes útitársaknak köszönhetően, hanem azért is, mert egy stresszmentes vezetés van a hátunk mögött. A férjem és én ugyanis gyakran idegeskedünk, ha kevéssé ismert utakon és városokon keresztül kell vezetnünk, teljesen a gps-re hagyatkozva, így figyelmünk egy percre sem lankadhat. Ilyenkor gyakran annyira kifáradunk, hogy utána egyáltalán nem marad energiánk a kertészkedésre.

autópálya matrica

Egy alkalommal például, mikor még nem volt autópálya matricánk, véletlenül annyira elkeveredtünk, hogy meg kellett állnunk egy ismeretlen kis faluban, hogy megebédeljünk, és megpihenjünk egy kicsit, mert már jócskán ebédidőre járt. Leparkoltunk találomra egy étterem közelében, és bementünk, hogy együnk valamit. Mikor visszaértünk az autóhoz, vettük észre, hogy a lámpa bekapcsolva maradt, az aksi pedig lemerült. Betolni én vagy a férjem egyedül nem tudtuk, így kerítenünk kellett valakit, aki segít. Végül sikerült megállítanunk néhány arra autózó helyi fiút, akik szerencsére készségesen segítettek betolni a kocsit. A gyerekeknek ugyan tetszett a kaland, de mi eléggé kimerültünk, és mire leértünk a telekre, már csak pihenni akartunk a fák alatt.

Az autópálya matricával viszont csak felhajtunk az autópályára és gond nélkül suhanunk egyenesen a célig, felesleges kitérők és megállók nélkül. Így több idő és energia marad a kertészkedésre és a családra.